blog

Technische analyse: Bitcoin, goud en zilver profiteren van zwakker wordende dollar

By 7 augustus 2020No Comments

Langzaam maar zeker beweegt bitcoin zich richting 12.000 dollar (10.128 euro). Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat dit niveau doorbroken wordt. Maar wat speelt er eigenlijk allemaal achter deze koersbewegingen? In deze analyse kijken we verder dan bitcoin alleen, we onderzoeken ook de grafieken van zilver en van de dollar-index.

Bitcoin beweegt met zilver mee

Terwijl iedereen schreef over het verband tussen bitcoin en goud (oké, vooral ook wijzelf), lijkt bitcoin zich juist meer aan te trekken van de koers van zilver. Je kijkt hieronder naar de koers van bitcoin (goud) en zilver (zwart) van begin 2020 tot en met nu.

Net zoals alle andere markten kreeg de zilvermarkt door corona medio maart een flinke klap. De koers herstelde zich echter sterk, en op maandag 20 juli braken zowel zilver als bitcoin uit. Maar vooral de opmars van zilver is bijzonder, de prijs is met ruim 60 procent gestegen sinds begin dit jaar.

Maar waarom stijgt zilver dan zo? Dat is een combinatie van allerlei factoren. De vraag naar veilige havens wordt groter door de spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Volgens sommige analisten zorgt de stijgende koers van goud ook voor meer interesse in andere edelmetalen, zoals zilver. Ten slotte is er industriële vraag naar zilver, omdat het edelmetaal gebruikt wordt in zonnepanelen en electronica.

Maar wat ook belangrijk is, is dat de dollar zwakker wordt ten opzichte van andere nationale valuta’s. Daar profiteren goud en zilver van, maar misschien ook bitcoin.

De Amerikaanse dollar wordt zwakker

Hoe dat zit legt analist Scott Melker uit op Twitter. Melker laat zien dat de US Dollar Index (DXY) uit een kanaal is gebroken die al meer dan tien jaar geldig is. De DXY is een indexcijfer die de sterkte van de dollar laat zien. Het is een gewogen gemiddelde van de waarde van de dollar, uitgedrukt in o.a. de euro, de japanse yen en het Britse pond.

Volgens Melker staat de dollar op het randje van de afgrond en dat zou goed zijn voor bitcoin. De analist stelt namelijk dat er een negatief verband is tussen de DXY en de bitcoin koers. Of in andere woorden: wordt de dollar zwakker? Dan stijgt de koers van bitcoin.

Op onderstaande grafiek kan je dit zien. In het zwart zie je de bitcoin koers, en in het goud de DXY.  Wanneer de DXY een top bereikt en daarna daalt (rode pijlen), dan stijgt bitcoin (groene pijlen). Andersom zie je dat als de DXY sterk stijgt, dit juist negatief is voor bitcoin.

De komende maanden worden ongelofelijk interessant voor bitcoin. Nu is de tijd voor bitcoin om zich te kunnen bewijzen als veilige haven in tijden van economische onzekerheid. De eerste stappen zijn in ieder geval hoopgevend, bitcoin beweegt nog steeds mee met de koersen van goud en zilver. Ook het verband tussen de sterkte van de dollar en de koers van bitcoin lijkt in het voordeel van bitcoin te zijn. We houden de ontwikkelingen voor je in de gaten!

Leave a Reply