blog

Technische analyse: bitcoin daalt 6 procent, 28 miljoen dollar aan longposities geliquideerd

By 15 mei 2020No Comments

Je kan van alles zeggen over bitcoin, maar saai is de cryptomunt nooit. Vannacht dook de koers ineens met meer dan 6 procent omlaag in slechts drie uur. Nu bevindt de koers zich weer ongeveer op hetzelfde niveau als voor de daling. Het kan snel gaan! Maar wat verwachten we van de koers in de komende dagen?

Ruim 28 miljoen dollar aan longposities geliquideerd door daling

Voor sommige handelaren is de plotselinge daling extra zuur. Zij zagen hun bitcoin futures-posities op BitMEX geliquideerd worden. Op BitMEX kan je handelen in bitcoin futures, waarbij je kan speculeren op de koers. Veel investeerders zijn long op bitcoin, dat betekent dat zij geloven dat de prijs gaat stijgen.

Maar omdat de koers hard is gedaald, is voor ruim 28 miljoen dollar aan longposities geliquideerd. Dat betekent dat deze contracten automatisch worden gesloten onder een bepaalde prijs. Veel investeerders zien daardoor hun inleg niet meer terug. De data uit de grafiek hieronder is afkomstig van data-analysebureau Skew.

Wat dat betreft is het handelen in bitcoin futures risicovoller dan het direct kopen van bitcoin. Je kan flinke winsten maken, maar tegelijkertijd ook alles verliezen.

Oude weerstand wordt ondersteuning

Maar inmiddels heeft bitcoin de daling weer bijna goedgemaakt. We kijken eerst naar afgelopen dagen. De grafiek hieronder laat de bitcoinkoers in dollar zien, elke candle op de grafiek stelt vier uur voor. De blauwe balk ligt op 9.200 dollar (8.500 euro). Onder de grafiek leggen we je uit waarom deze zone zo belangrijk is.

Eind vorige week lukte het bitcoin even om 10.000 dollar (9.245 euro) aan te raken. Dat duurde niet lang, nog voor de halving dook de koers omlaag. Bitcoin vond daarna weerstand op 9.200 dollar (8.500 euro), de blauwe balk op de grafiek.

Maar op woensdagavond lukte het toch om door de blauwe balk te breken. Even leek het alsof bitcoin opnieuw 10.000 dollar ging bereiken, maar dat was te hoog gegrepen. Vannacht daalde de koers met zes procent, precies tot aan de blauwe balk. Als bitcoin deze ondersteuning kan behouden, dan is dat positief voor de langere termijn.

Driemaal scheepsrecht

Om dat te begrijpen moeten we verder uitzoomen op de grafiek. Je kijkt hieronder naar de daggrafiek van bitcoin, van mei vorig jaar tot aan nu. De blauwe balk vertegenwoordigt nog steeds 9.200 dollar.

Zoals je ziet is 9.200 dollar in de zomermaanden van 2019 een belangrijke ondersteuning geweest. Meerdere malen stuiterde de koers vanaf daar weer omhoog.

Pas eind september brak de prijs onder de ondersteuning door. In oktober vorig jaar en in januari steeg de prijs even boven de blauwe balk uit. Is driemaal scheepsrecht?

Onze verwachting van de bitcoin koers

Je kijkt naar de dagkoers van bitcoin, van februari tot en met nu. Bitcoin is van ver gekomen, maar de koers beweegt zich nu weer in dezelfde range als in eind februari. Wat verwachten we van de prijs in de komende dagen? 

Bullish
Stijgt de koers, dan blijft 10.000 dollar (9.245 euro) een harde noot om te kraken. Op de grafiek geven we deze prijs aan met de blauwe lijn. Je kan zien dat bitcoin meerdere malen een poging heeft gedaan om met dit niveau te breken. Blijkbaar is 10.000 dolllar een stevige psychologische grens voor veel handelaren.

Bearish
Maar wat als de koers daalt? De eerste zone waar wij naar kijken is 9.200 dollar (8.505 euro), op de grafiek aangegeven met de rode balk. Dat is de prijs waarnaar bitcoin vandaag is gezakt en hard omhoog is gestuiterd. Maar ook op langere termijn is dit een sterke ondersteuning gebleken. Bij een nieuwe daling kan de koers hier opnieuw een bodem vinden.

Leave a Reply