blog

Stijgt ether koers in 2020 naar grote hoogtes door Istanbul?

By 26 september 2019No Comments

Een week geleden gloorde er hoop aan de horizon, toen de koers van ethereum onafhankelijk van bitcoin begon te bewegen. Maar die hoop werd hardhandig klein gemaakt, toen alle coins zich de afgelopen twee dagen van hun slechtste kant lieten zien.

Minder afhankelijk van bitcoin

Er staat een upgrade genaamd Istanbul op de planning voor Ethereum en dit zou ervoor kunnen zorgen dat de koers minder afhankelijk wordt van die van bitcoin.

ETH heeft een zware week achter de rug. De munt piekte op ongeveer 200 euro maar moest 25 procent waarde inleveren. Op dit moment wordt de munt voor ongeveer 155 euro verhandeld. Velen verwachten dat de koers van ether voorlopig alleen weer flink kan stijgen, als bitcoin eenzelfde beweging maakt.

Wat is Istanbul?

Voor 2018 was elk nieuwtje over upgrades aan het netwerk, de blockchain of een nieuw partnerschap reden tot juichen. De koers reageerde daar direct op. Dat lijkt dit jaar veel minder het geval. Dus het is nog even gissen wat Istanbul met de koers gaat doen.

De verwachting is dat de komende maanden een netwerkupgrade genaamd Istanbul wordt uitgerold. Hierin worden meerdere Ethereum Improvement Proposals (EIP’s) meegenomen. Deze worden eerst geïmplementeerd op testnetten voordat een hard fork op het mainnet aan de orde is.

De upgrade bevat EIP’s pakt het volgende aan; het netwerk wordt energiezuiniger en er komt betere bescherming tegen denial-of-service aanvallen (DOS). Ook komen er laag 2 oplossingen (een laag langs de hoofd blockchain) op basis van SNARK en STARK. Ook worden atomic swaps mogelijk en is er gesleuteld aan de mogelijkheden voor smart contracts.

Istanbul wordt eerst getest op de netwerken van Ropsten en Goerli. Vervolgens wordt Istanbul geïmplementeerd op de testnetten van Rinkeby en Kovan. Als dit alles voorspoedig verloopt dan wordt Istanbul begin 2020 op het mainnet gelanceerd.

Buterin is enthousiast

Vitalik Buterin, een van de grote mannen bij Ethereum, over wat er op de planning staat:

“De volgende stap is om ervoor te zorgen dat we een openbaar netwerk op schaal kunnen onderhouden. We hebben het over mogelijk honderdduizenden nodes die een groot aantal transacties samenvoegen.”

“Ik ben erg enthousiast over de mogelijkheden die DeFi (red: decentralised finance) in principe biedt. Het idee dat iedereen, waar ook ter wereld, toegang heeft tot een systeem waarmee ze elkaar kunnen betalen en hun eigen financiële exposure kunnen kiezen, is echt een krachtig iets. Het is iets waar veel mensen geen toegang toe hebben.”

De tijd dat ether naar grote hoogtes steeg vanwege ICO’s ligt nu al een tijd achter ons. Volgens Martinn Young van News BTC wordt het tijd dat Ethereum zich op technisch vlak doorontwikkelt en zich weer gaat onderscheiden van andere altcoins. En als Buterin alle neuzen dezelfde kant op kan krijgen, dan kan 2020 nog wel eens een interessant jaar worden.

Leave a Reply