blog

Stijgt bitcoin naar 9.000 of een kleine crash richting 8.000 dollar?

By 24 januari 2020No Comments

Afgelopen zondag bereikte de koers van bitcoin nog 9.200 dollar (8.325 euro), nu staat de teller op 8.300 dollar (7.530 euro). Dat is een daling van bijna tien procent. Tja, het is en blijft een jonge markt.

Als je het over de bitcoin koers hebt lijkt er soms geen pijl op te trekken. En daarom trekken we lijnen. Wat verwachten we van de bitcoin prijs in de komende dagen? Tipje van de sluier, als de geschiedenis zich herhaalt komen er hele mooie tijden!

Geen zin om te lezen? Axel neemt je in een kwartiertje mee in het laatste nieuws en de koers! Check de video hieronder:

Uit support gebroken

De grafiek hieronder laat de bitcoin koers zien, elke candle stelt vier uur voor.

Bitcoin koers januari support

In onze analyse van dinsdag las je dat bitcoin was gedaald door negatieve divergentie. Het momentum zwakt dan af: de bitcoin koers stijgt nog, maar de RSI-indicator laat juist lagere toppen zien.

Dat was niet erg, even vond bitcoin nog ondersteuning op 8.500 dollar (7.700 euro). Maar het is bitcoin niet gelukt om deze ondersteuning te behouden. Afgelopen donderdag dook de koers onder de ondersteuning heen, dat geven we aan met het rode kruisje. Op het moment van schrijven koste een bitcoin ongeveer 8.300 dollar (7.530 euro).

De vraag is dan: zakt bitcoin nog verder? De RSI heeft nu een waarde van 30, aan de onderkant van de paarse band. Dat betekent dat de koers in korte tijd hard gedaald is. In de technische analyse juist een koopsignaal, de dalende trend kan dan omkeren in een stijgende trend.

Falling wedge kan bitcoin terugbrengen naar 9.000 dollar

We zoomen flink in op de grafiek, elke candle stelt een uur voor. Je ziet de koers van begin 2020 tot en met nu.

bitcoin koers januari 2020 falling wedge

De koers beweegt zich in een falling wedge, ofwel tussen twee dalende trendlijnen die naar elkaar toe bewegen. Deze formatie leidt vaak tot een prijsstijging.

Volgens de theorie is de verwachte stijging even groot als het verschil tussen het hoogste en laagste punt van een falling wedge. Dat is nu ongeveer 625 dollar (566 euro). Tel je dat op bij de huidige koers, dan kan het zomaar zijn dat bitcoin de komende dagen weer de 9.000 dollar (8.150 euro) kan aantikken.

Bitcoin test de uitbraak

Het is weer een tijdje geleden, maar we halen het kanaal weer terug. Nee, bitcoin zwemt niet van Nederland naar Engeland. Met een kanaal bedoelen we twee evenwijdige trendlijnen waartussen de koers zich beweegt.

bitcoin koers januari 2020 kanaal

Lange tijd bewoog bitcoin in een kanaal. In januari brak de koers er dan eindelijk uit. Bitcoin bereikte een top van 9.200 dollar, maar daalde vanaf toen weer.

En die daling hoeft helemaal niet erg te zijn. Het kan zijn dat de koers de bovenkant van de trendlijn opzoekt, om vanaf daar weer verder te stijgen. Dat noem je het testen van een uitbraak. Op de grafiek geven we dat aan met de bovenste cirkel.

Daarnaast laat de lage waarde op de RSI (onderste cirkel) genoeg momentum zien voor een stijgende trend in de komende dagen.

Zal het verleden zich gaan herhalen?

Eerder zag je iets soortgelijks bij bitcoin. Van 2014 tot de eerste helft van 2015 bewoog de koers zich in een dalend kanaal. In juni 2015 brak de koers uit het kanaal, in een maand tijd vloog bitcoin met 44 procent omhoog! Daarna volgde een correctie van 37 procent. Bitcoin tikte even de bovenkant van het kanaal aan, om vervolgens te blijven stijgen.

bitcoin koers 2014 2016 kanaal

Timing komt overeen

Toen begon de stijgende trend in aanloop van de bitcoin block halving van 2016. Wat betreft de timing is dit dus een mooie vergelijking, over vier maanden vindt de volgende bitcoin block halving plaats.

Bij een bitcoin block halving wordt de beloning voor miners gehalveerd. Deze beloning is tegelijkertijd de instroom van nieuwe bitcoin, en dit heeft dus direct invloed op het aanbod van bitcoin. Blijft de vraag gelijk? Dan kan de bitcoin block halving zomaar een positieve invloed hebben op de prijs.

Wordt het 9.000 dollar of 8.000 dollar?

Het is erop of eronder voor bitcoin in de komende dagen. Kan bitcoin de stijgende trend volhouden en gaat de koers naar 9.000 dollar? Of zakt de prijs terug naar 8.000 dollar? Het lijkt ver uit elkaar, maar op dit moment zijn beide scenario’s mogelijk.

Het wordt 9.000 dollar
De lage waarde op de RSI (30) geeft aan dat de dalende trend de komende dagen kan omslaan in een stijgende trend. En beweegt de koers echt in een falling wedge, dan stijgt de koers de komende dagen naar 9.000 dollar. Waarschijnlijk vindt de koers daar weerstand, bitcoin heeft afgelopen zondag ook moeite gehad om dit niveau te doorbreken.

bitcoin koers januari 2020 9000 dollar

Het wordt 8.000 dollar
Lukt het bitcoin niet om uit de falling wedge te breken, dan valt de koers waarschijnlijk terug naar 8.000 dollar (7.250 euro). Dit is de eerstvolgende belangrijke ondersteuning. In oktober 2019 is dit namelijk een belangrijke zone gebleken (eerste groene pijl). Meer recent heeft bitcoin hier in januari een ondersteuning gevonden (tweede groene pijl).

bitcoin koers januari 2020 8000 dollar

Leave a Reply