blogExchanges

Steeds meer bitcoin van beurzen naar wallets van hodlers

By 30 maart 2021No Comments

Terwijl de bitcoin koers de afgelopen maanden vrijwel alleen maar omhoog is gegaan blijft het aantal bitcoin op exchanges afnemen. De afgelopen 30 dagen is er volgens data van Viewbase meer dan 58 duizend bitcoin van de grote handelsplatformen afgehaald.

Een steeds groter deel van de totale voorraad bitcoin verdwijnt in bitcoin wallets van mensen die niet van plan zijn om te verkopen, in ieder geval niet op korte termijn. In het voorbije jaar is meer dan 3,27% van alle bitcoin die in omloop zijn van exchanges gehaald. Een deel van deze bitcoin zit nu in wallets van individuele bitcoiners, maar veel bitcoin zijn ook opgekocht door institutionele partijen en professionele bewaarpartijen.

Bron: Glassnode

Afgelopen jaar slechts 2 beurzen met positieve instroom

Het is duidelijk dat de bull market begonnen is, want slechts twee grote exchanges mochten dit jaar een positieve instroom van bitcoin noteren. Dat wil zeggen dat de bitcoinbalans bij deze exchanges is gegroeid. Het gaat om Binance en Gemini, die samen meer dan 270 duizend bitcoin aan hun wallets hebben toegevoegd.

Die 270 duizend bitcoin vormen meteen een significant deel van hun totale holdings. In totaal hebben Binance en Gemini nu namelijk 649 duizend bitcoin in bewaring voor hun klanten. Tegen de huidige bitcoin koers gaat dat om een vermogen van meer dan 32 miljard euro. De totale market cap van bitcoin ligt nu op ongeveer 937 miljard euro, wat hoger is dan het totale bbp van Nederland, in 2019 was dat 812 miljard euro.

Terug naar Gemini, want het is belangrijk om bij de instroom van deze partij te vermelden dat een significant deel van de bitcoin die ze bezitten wordt vastgehouden voor institutionele beleggers. In de meeste gevallen betekent een instroom bij exchanges dat de bitcoin vanuit de wallets van hodlers weer op de markt komen, maar bij Gemini ligt dat dus net even anders.

Andere grote exchanges zien stevige uitstroom bitcoin

Binance en Gemini mochten dit jaar een plus noteren voor hun bitcoinbalans, maar voor de overige grote exchanges was dit niet het geval. Coinbase, Huobi, Kraken en enkele andere grote partijen verloren in de afgelopen twaalf maanden meer dan 600 duizend bitcoin. De liquiditeit op de grote beursplatformen droogt steeds verder op en dat is positief voor mensen die hopen dat de bull run nog even doorzet.

Bron: Glassnode

De meest interessante exchange in deze grafiek is het Amerikaanse Coinbase. Dit is namelijk de exchange waar veel beursgenoteerde bedrijven en institutionele partijen hun bitcoin opkopen. In totaal moest Coinbase in het afgelopen jaar een uitstroom van meer dan 200 duizend bitcoin noteren.

Bron: Glassnode

Terwijl de neerwaartse trend in het aantal bitcoin op de grote exchanges begon in maart 2020, bleef het aantal bitcoin op Coinbase redelijk stabiel tot december 2020. Daarna zien we duidelijk terug in de bovenstaande grafiek hoe de grote institutionele partijen met grof geweld zijn ingestapt. Het kan qua timing bijna niet anders dan dat deze partijen voor een groot deel beïnvloed zijn door de gedurfde move van Michael Saylor en zijn MicroStrategy.

Leave a Reply