Sony staat bekend om zijn innovatieve hardware. Het Japanse bedrijf is de grootste muziekonderneming via Sony Music Entertainment, maar ook de immens populaire Playstation komt uit de stal van Sony.
Ze hebben veel geïnvesteerd in verschillende nieuwe technologieën, waaronder blockchain en AI.
Nederlandse opdracht
Vorige week kondigde Sony aan dat ze een supersnelle verwerkingstechnologie hebben ontwikkeld die gegevenstransacties mogelijk maakt voor een nieuw databaseplatform genaamd Blockchain Common Database (BCDB). Sony ontwikkelde dit in het kader van een transportgericht Mobility as a Service (MaaS) -initiatief. Dit was in opdracht van ons Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
In november van 2019 startte het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een blockchain challenge. Drie bedrijven meldden zich aan, twee daarvan gaven halverwege op. Sony Corporation heeft als enige de opdracht voltooid.
Zeven miljoen transacties
Maar wat maakt deze technologie zo interessant? Er worden dagelijks zeven miljoen transacties geregistreerd. Dit is een simulatie van een realistisch scenario waarbij bussen, auto’s, fietsen en taxi’s allemaal hun locatie en andere statistieken delen. Op de website van Dutch Mobility wordt dit iets anders verwoord:
In totaal zijn er 7 miljoen blockchains opgenomen. De blockchains zijn gemaakt en verwerkt tussen de MaaS-dienstverleners. De grootste verwerkte hoeveelheid was meer dan 1,6 miljoen transacties per uur.
Nu is het aan de markt:
De challenge van Sony toonde een blockchain-applicatie aan die past in een data-gedreven, decentrale architectuur. Het biedt een betrouwbare oplossing voor het delen van transactierecords. Het is nu aan alle (inter)nationale MaaS-dienstverleners, vervoeraanbieders en transactieverwerkers om de voordelen van een blockchain-applicatie af te wegen tegen de kosten van implementatie en exploitatie.
Sony is geen onbekende in het investeren in blockchain technologie. In 2018 maakten ze bekend dat ze werken aan een platform dat digitale content en rechten gaat beheren en uitgeven. Ze hebben ook een portal gemaakt voor het beheren van educatieve cursusrecords en transcriptbeheer via blockchain, een initiatief van Sony Global Education samen met Fujitsu.