blog

Schaakgrootmeester Garry Kasparov roemt bitcoin in strijd om mensenrechten

By 24 juli 2020No Comments

Garry Kasparov zegt dat Bitcoin, cryptocurrency en blockchain technologieën het privacyvraagstuk van de financiele markten kan oplossen. Kasparov is bekend als de Russische schaakmeester die het opnam tegen de Deep Blue supercomputer van IBM.

Neem de regie terug

Roger Huang van Forbes publiceerde op 23 juli een interview met Kasparov. Tijdens dit interview vertelde de Rus dat hij veel voordelen ziet in cryptocurrency’s. Volgens hem geven ze individuen meer controle over hun geld, dat meestal wordt gereguleerd door de staat, bedrijven of externe partijen.

‘Zoals bij elke nieuwe technologie, is cryptocurrency niet inherent goed of slecht. Het hangt ervan af wie het gebruikt en voor welk doel. Je kunt nucleaire technologie gebruiken om een bom of een reactor te bouwen. Nu horen we veel over de mogelijke nadelen van cryptocurrency’s, omdat ze slechteriken kunnen helpen geld te stelen. Deze angsten worden eigenlijk overschat.’

Voordelen wegen zwaarder dan nadelen

Hij gaat verder: ‘Als we naar de andere kant kijken, zien we veel voordelen van cryptocurrency’s. Deze beginnen met bitcoin en anderen die het volgden en blockchain als technologie, omdat het meer persoonlijke controle mogelijk maakt voor individuen in een tijd waarin steeds meer elementen van ons leven worden gecontroleerd. Hetzij door de staat, door bedrijven of door externe partijen die op de een of andere manier een clandestiene agenda kunnen hebben. Dus ik denk dat het een natuurlijke reactie van technologie is om het publiek te helpen de controle terug te krijgen die geleidelijk verloren is gegaan.’

Kasparov prijst ook de transparantie van bitcoin: ‘Het goede aan bitcoin is dat je precies het getal weet, het magische getal van 21 miljoen.’ Hiermee verwijst hij naar het maximale aantal bitcoins dat ooit op de markt vrij zal worden gegeven door miners. ‘Maar als je naar de andere kant kijkt, bijvoorbeeld de FED, weet je nooit hoeveel biljoenen dollars er morgen op de markt zullen komen die de waarde van je spaargeld zullen schaden.’

Bitcoin, crypto en blockchain onvermijdelijk

De schaker is de voorzitter van de internationale raad van de Human Rights Foundation, een stichting die technologie en digitale vernieuwingen gebruikt om de vrijheid van mensen te beschermen. Volgens hem zijn blockchain technologie en cryptocurrency’s zoals bitcoin natuurlijke keuzes voor bescherming tegen inbreuken op privacy en mensenrechten.

‘Ik denk dat de gestage stijging van de populariteit van bitcoin, andere cryptocurrency’s en blockchain technologie als concept onvermijdelijk is. Dit is een reactie op de machtsverschuiving van individuen naar staten of andere instellingen die zonder onze toestemming onze privacy kunnen aantasten.’

Vorige maand werd een schaakwedstrijd tussen grootmeester Sergey Karjakin en Algorand-oprichter Silivio Micali op de blockchain vastgelegd. Net als Kasparov toonde Kajakin interesse in cryptocurrency’s en de onderliggende technologie. Algorand, een blockchain-platform dat draait op proof of stake, kan volgens Micali worden gebruikt om het schaken verder te bevorderen.

Over Kasparov

Garry Kasparov is sinds zijn 17e een schaakgrootmeester en wordt beschouwd als de grootste schaker aller tijden. Hij heeft records voor de hoogste schaakclassificatie aller tijden, de meest opeenvolgende overwinningen in schaaktoernooien, de meeste schaak-oscars en de langste tijd als de best beoordeelde schaker in de wereldgeschiedenis. In 2004 hielp Kasparov mee aan de oprichting van het Comité van 2008, een groep van Russische voorstanders van vrijheid en organisaties die op zoek zijn naar eerlijke, democratische verkiezingen. Kasparov stopte in 2005 met schaken om zich fulltime te wijden aan schrijven en mensenrechten.

Zijn activisme tegen Poetin viel niet goed bij de Russische regering, hij is verschillende keren geslagen en gearresteerd.

Leave a Reply