blog

Scam Sony Playstation 5 levert 12.000 euro in bitcoin op

By 13 juni 2020No Comments

YouTube staat vol scams, de meeste werken voor geen meter. Maar deze scam heeft 1,4 bitcoin opgehaald, wat ongeveer 12.000 euro is. De video beloofde een livestream event te zijn met informatie over de nog uit te komen Playstation 5.

Klassieke oplichterspraktijk

De stream werd gehost door het YouTube-kanaal PlayStation Live, ze beloofden 5.000 bitcoins weg te geven, maar dan moet je wel eerst geld sturen. Het is een klassieke oplichterij, die al jaren voorkomt op YouTube, Twitter en andere sociale mediaplatformen.

“Om deel te nemen stuur je tussen 0,1 BTC en 20 BTC  en we sturen je onmiddellijk 0,2 BTC naar 40 BTC terug naar het adres waarvan je het hebt gestuurd”, beweerde de neppe onthullingsvideo van het evenement, wat overduidelijk een leugen was.

Echte beelden van Sony

Het kanaal gebruikte een video-opname van een langverwachte onthulling van de Sony PlayStation 5.  Deze video-onthulling was op dat moment 10 uur oud en werd eerst door Sony uitgezonden. In de twee uur dat de video online stond (voordat YouTube de video verwijderde), keken er ongeveer 100.000 mensen naar.

Het behoorde ook tot de top zes van de video’s in de zoekresultaten voor “ps5 reveal trailers” op YouTube, terwijl het kanaal zelf zo’n 233.000 abonnees had. Benieuwd hoeveel abonnees hiervan gekocht zijn. Op dit moment is het kanaal nog steeds operationeel, en is dezelfde video weer geüpload. Schaamteloos.

Gezien het aantal abonnees dat het kanaal heeft, kunnen de oplichters of al maanden bezig zijn, of ze hebben de abonnees via zogenaamde farms gekocht.

Bitcoins zijn verstuurd

Aan het begin van de “Sony Playstation 5 Game Reveal Event (PS5) Live Presentation” had het BTC-adres van de imitator geen bitcoin. Tegen de tijd dat de video is verwijderd voor het schenden van de Community Guidelines van YouTube, ontving het adres 1,4 bitcoin. Het is echter mogelijk dat de oplichters deze bitcoins zelf naar het account stuurden om te laten lijken alsof anderen hetzelfde doen.

De oplichters hebben er wel veel aan gedaan om betrouwbaar over te komen. Zo hebben ze het bitcoin ontvangstadres gepersonaliseerd door er Sony in te verwerken. Normaal zien adressen eruit als een reeks willekeurige alfanumerieke cijfers, begon deze met 1Sony. Het aanmaken van aangepaste adressen is moeilijk, je moet willekeurig blockchainadressen blijven aanmaken tot je geluk hebt. Of koop je het van iemand anders die het werk al gedaan heeft.

De les van vandaag: geloof niet in get quick rich schemes. Niemand geeft je zomaar geld.

Leave a Reply