blog

Russische overheid: explosie van uitgifte cryptocurrency’s in 2021

By 25 december 2020No Comments

De Russische regering verwacht dat er in 2021 meer cryptocurrency’s zullen worden uitgegeven op de Russische markt, aldus Anatoly Aksakov.

Meer cryptomunten, minder bitcoin

Anatoly Aksakov is een lid van de Staatsdoema, de Tweede Kamer van Rusland. Hij houdt zich voornamelijk bezig met wetgeving op het gebied van cryptocurrency. Volgens Aksakov zal de uitgifte van cryptomunten in Rusland exploderen wanneer een nieuwe crypto-wet in werking treedt op 1 januari.

Het gaat hierbij om een crypto-wet die in juli 2020 is geaccepteerd. De wet draagt de naam “Over digitale financiële activa” en geeft wettelijke erkenning aan cryptocurrency.

Dat klinkt positief, maar de nieuwe wet heeft ook een keerzijde. Russische inwoners zijn vanaf 1 januari bij wet verboden om bitcoin te gebruiken als betaalmiddel.Stablecoins en een digitale roebel

In een artikel uit de staatskrant Parlamentskaya Gazeta vertelt Aksakov dat hij verwacht dat veel bedrijven stablecoins gaan uitgeven: “Veel grote bedrijven hebben ons gevraagd om de wet sneller door te voeren, en ik weet dat ze stablecoins gaan uitgeven.”

Naast de voorspelling dat er in Rusland een grote hoeveelheid crypto’s zal worden uitgegeven, sprak Aksakov ook optimisme uit over de toekomst van een digitale roebel: “Vanuit mijn oogpunt is de digitale roebel een van de toekomstige vormen van onze roebel, en het zou moeten bijdragen aan de ontwikkeling van de markt voor financiële activa.”

Centrale bank Rusland wil digitale roebel

Over de digitale roebel gesproken, op 13 oktober publiceerde de Russische centrale bank een paper over de uitgifte van een eigen digitale munt. Deze digitale roebel kan dienen als extra vorm van geld naast contant geld en traditionele vormen van digitaal fiatgeld.

Begin december zei een hooggeplaatste functionaris van de Bank of Russia dat de bank van plan is om particuliere bedrijven te verbieden om stabiele munten aan te bieden die door de fiatvaluta van het land worden ondersteund.

Of Russische bedrijven dus ook een roebel stablecoin kunnen gaan uitgeven, is onduidelijk.

Leave a Reply