blog

Russische minister van Financiën hoopt op crypto regulatie vóór eind 2022

By 18 februari 2022No Comments

De Russische minister van Financiën, Anton Siluanov, heeft zich weer uitgelaten over het wetsvoorstel dat cryptocurrency’s reguleert. Hij hoopt dat het wetsvoorstel tegen het eind van het jaar wordt aangenomen. Eergisteren zei hij nog dat het verbieden van crypto hetzelfde is als het verbieden van internet.

Het is al lange tijd onzeker hoe Rusland crypto zal reguleren. De discussie heeft onenigheid tussen het ministerie en de centrale bank gebracht, en het lijkt niet beter te worden. De bank wil het liefste dat crypto niet erkent wordt, maar Siluanov neemt geen blad voor de mond.

Verbod crypto hetzelfde als verbod internet

“De centrale bank wil crypto-activa en cryptocurrency verbieden met het argument dat het risico’s creëert. Dit is in de eerste plaats omdat het burgers, financiële instellingen en banken kan ‘besmetten’ en een niet-transparante afwikkelingsmarkt kan creëren. Dit is hetzelfde als het internet verbieden, wat onmogelijk is”, aldus Siluanov.

Hij vindt het te lang duren, en denkt dat ze beter te snel kunnen zijn dan te laat. “We discussiëren al anderhalf jaar over deze wet, uitstel is voor niemand goed. Zelfs als we ergens een fout maken, kunnen we die altijd rechtzetten. Het is nog erger wanneer het besluit wordt uitgesteld en de grijze sector zich verder ontwikkelt,” aldus de minister volgens Forbes.

Het rapport

De centrale bank van Rusland wil crypto verbieden. Een rapport genaamd ‘Cryptocurrency’s: trends, risico’s, maatregelen’ stelde dat investeringen in cryptocurrency een aanzienlijke bedreiging vormen voor de financiële stabiliteit van Russische burgers. Voor de bank was dit een reden om crypto – en het minen hiervan – te verbieden.

Uit overheidsonderzoek blijkt dat Russen in totaal voor ongeveer 2 biljoen roebels aan crypto bezitten; omgerekend ongeveer 24 miljard euro. Dit betekent dat Rusland in potentie al een hoop belastinggeld uit die bezittingen kan halen. Toch blijft de focus van de bank op een verbod in plaats van legalisering.

Leave a Reply