blog

Ruime meerderheid (63%) van bitcoins staat al langer dan een jaar stil

By 31 juli 2020No Comments

De bitcoinbalans op cryptobeurzen blijft maar dalen, terwijl investeerders hun bitcoins langer vasthouden. Dat blijkt uit data van verschillende blockchain-analysebureaus. Maar wat betekenen deze cijfers? Een duik in de grafieken.

Slechts 14 procent van bitcoins bewaard op beurzen

Uit cijfers van blockchain analysebedrijf Glassnode blijkt dat slechts 2,64 miljoen bitcoins worden vastgehouden op cryptobeurzen. Dat is ongeveer 14 procent van het totaal aantal bitcoin wat nu in omloop is. In februari werd er een recordaantal bitcoins vastgehouden op beurzen, maar sindsdien is dat aantal alleen maar aan het dalen.

De bitcoinbalans op beurzen is nu bijna net zo laag als in mei 2019. Toen werd er een dieptepunt bereikt met een balans van 2,6 miljoen bitcoin op de beurzen. Maar vanaf daar ging de bitcoin koers, en daarmee ook de balans op de beurzen hard omhoog. Wie weet staan we nu ook aan de vooravond van zo’n koersstijging.

Investeerders houden bitcoins langer vast

Het lage aantal bitcoins wat door beurzen wordt beheerd kan betekenen dat investeerders hun bitcoins niet meer gebruiken om te verhandelen, maar om vast te houden op bijvoorbeeld een hardware wallet. Dat traders hun bitcoins langer bewaren blijkt uit data van Unchained Capital. De ruime meerderheid van alle bitcoins (63%) staan nu een jaar of langer stil, dat percentage is nu hoger dan ooit.

Ook op andere markten meer interesse in bitcoin

Je kan direct bitcoins kopen, maar ook speculeren op de koers met bitcoin futures. Laatstgenoemde producten worden de laatste tijd ook steeds populairder. Dat blijkt uit data van Skew. Op CME Group is er afgelopen maandag bijvoorbeeld voor 1,3 miljard dollar aan bitcoin futures verhandeld. Dat is stukken meer dan vorige week vrijdag, toen verhandelde de derivatenbeurs 194 miljoen dollar. 

Ook wordt er meer gehandeld op bitcoin futures platform Bakkt, maar zoals we dinsdag schreven komt het handelsvolume van Bakkt nog niet echt in de buurt van andere platforms zoals CME Group en Binance. Wel bereikte Bakkt afgelopen dinsdag een absoluut record. Uit de meest recente cijfers van Skew blijkt dat Bakkt voor een totaal van 145 miljoen dollar aan bitcoin futurescontracten heeft verhandeld. 

Leave a Reply