blog

Roemeense man pleit schuldig aan ponzi van 722 miljoen dollar aan bitcoin

By 10 juli 2020No Comments

Afgelopen donderdag pleitte een Roemeense man schuldig aan zijn rol in de BitClub crypto Ponzi, aldus een aankondiging van de Amerikaanse procureur Craig Carpentino. Silviu Catalin Balaci werd gearresteerd in Duitsland, waar hij woonde, voordat hij schuldig pleitte via een videoconferentie met een rechter van het Amerikaanse district.

Vals geld voor mining

Balaci pleitte schuldig aan een tweeledige samenzwering tot het plegen van wirefraud en het aanbieden en verkopen van ongeregistreerde waardepapieren in verband met het BitClub Netwerk. Hij bundelde beleggersgeld met een belofte om het te investeren in crypto mining. Daarnaast was de belofte ook een beloning voor beleggers voor het werven van anderen. Kortom, een traditionele Ponzi dus.

Balaci bevestigde dat ze met deze fraude ten minste 722 miljoen dollar aan bitcoin van beleggers heeft binnengehaald, aldus de verklaring. Hij kan een maximale straf van vijf jaar en een boete van 250.000 dollar krijgen. Er moet nog een strafdatum worden vastgesteld.

Drie handlangers

Het Ministerie van Justitie heeft in december vorig jaar voor het eerst drie andere mannen in rekening gebracht in verband met het BitClub-netwerk. Matthew Brent Goettsche, Jobadiah Sinclair Weeks en Joseph Frank Abel werden ook belast met samenzwering om wirefraud te plegen en ongeregistreerde effecten te verkopen.

Balaci en Goettsche waren van plan om onwetende investeerders op te lichten, volgens bewijsmateriaal dat door het Ministerie van Justitie werd verkregen.

De twee noemden deze investeerders dom en de doelgroep werd door hun bestempeld als schaap. Ze schreven zelfs dat het hele model gebouwd is op de rug van idioten.

Leave a Reply