blog

Ripple verwacht in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn, samenwerking met Bill & Melinda Gates Foundation, Energy Web Foundation en anderen

By 18 mei 2021No Comments

Ripple kent de kritiek die cryptocurrency te verduren heeft: Het energieverbruik van crypto zou slecht zijn voor het milieu en het klimaat. In reactie hierop heeft Ripple aangekondigd om tegen 2030 CO-2 neutraal te willen zijn. Om dit te bereiken is Ripple een samenwerking aangegaan met verschillende duurzaamheidsinitiatieven om dat doel te bereiken.

In de tweet hierboven, linkt Ripple naar een bericht op zijn website. Op de pagina worden een aantal aspecten van hun milieustrategie beschreven. Dit omvat een lijst van hun partners, zoals de Bill & Melinda Gates Foundation, Mercy Corps, Mojaloop Foundation en het Institute for Business and Social Impact. Op dit moment werkt Ripple al samen met niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) uit meer dan 80 landen.

Veel partners haken aan

Nu hebben andere initiatieven op het gebied van duurzaamheid, zoals de Renewable Energy Buyers Alliance (REBA), de Energy Web Foundation en Watershed zich bij hen gevoegd. Op de pagina staat ook:

‘Ons huidige wereldwijde financiële systeem voldoet niet aan de behoeften van 1,7 miljard mensen zonder bankrekening. Digitale activa en blockchain hebben het potentieel om te transformeren hoe mensen zonder een bank toegang krijgen tot financiële basisdiensten en geld over de grenzen verzenden en ontvangen, waardoor het toegankelijker, betaalbaarder en veiliger wordt.’

Bitcoin is een olietanker

Het artikel verwijst ook naar hoe groen XRP is, vergeleken met cryptocurrency’s bitcoin en ethereum. Ze schrijven dat XRP slechts 63.000 gallons per 100 miljoen transacties verbruikt. Ondertussen gebruikt BTC bijna 4 miljard gallons per 100 miljoen transacties. En ETH gebruikt nog eens 239 miljoen liter. Dit vaten ze samen in onderstaande afbeelding, waarbij bitcoin een grote olietanker moet voorstellen.

Bron: Ripple

Duurzaamheid en crypto

De gevolgen voor het milieu van cryptocurrency zijn de afgelopen weken onderwerp van veel discussie geweest. Niet in de laatste plaats door dat Elon Musk de kwestie van de uitstoot van fossiele brandstoffen als gevolg van bitcoin-mijnbouw aan de orde stelt.

Vanwege zijn standpunt, besloot de zakenman dat Tesla geen bitcoin meer accepteert voort de verkoop van auto’s. Deze beslissing leidde tot een snelle daling van de prijs van BTC, die onder de drempel van 50.000 dollar daalde.

Hoewel velen het eens zijn met Musk, kreeg hij ook veel kritiek te verduren. Tim Draper maakte duidelijk dat het huidige banksysteem een groot aandeel in de milieuproblemen veroorzaakte. De investeerder suggereerde dat hij, volgens de filosofie van Musk, zou moeten stoppen met het accepteren van aankopen in fiat-valuta.

Ripple komt zelf met onderstaand overzicht, hierbij verwijzen ze naar een paper van hun zelf uit 2020.

Bron: Ripple

Leave a Reply