blog

Rekenkracht Bitcoin op hoogste waarde ooit

By 6 april 2021No Comments

Afgelopen week was het weer tijd voor de traditionele tweewekelijkse aanpassing van de moeilijkheidsgraad voor het minen van bitcoin, de zogenaamde difficulty adjustment. Met een gemiddeld bloktijd van 9 minuten en 28 seconden waren de miners deze periode weer sneller dan de afgesproken 10 minuten en daarom is de moeilijkheidsgraad met 5,82% toegenomen.

De hash rate (rekenkracht) in het netwerk is hoger dan ooit, wat betekent dat miners vertrouwen hebben in de toekomst van bitcoin.

Elke tweeduizend blokken

Om de 2.016 blokken evalueert de bitcoin software automatisch of de moeilijkheidsgraad aangepast moet worden. In de software is vastgelegd dat miners gemiddeld iedere 10 minuten een blok moeten vinden. Als het gemiddelde van de afgelopen 2.016 blokken onder die 10 minuten ligt, dan gaat de moeilijkheidsgraad omhoog. Dankzij dit mechanisme blijft de bloktijd gemiddeld op 10 minuten liggen en worden alle bitcoin precies volgens schema in omloop gebracht.

Bitcoin Hash Rate

Difficulty adjustment maakt bitcoin uniek

De dynamische moeilijkheidsgraad voor het minen van nieuwe bitcoin dé eigenschap dit bitcoin onderscheidt van alle andere vormen van geld. Hoe hard miners ook hun best doen, dankzij de difficulty adjustment komen alle bitcoin precies volgens het in de computercode vastgelegde schema ter wereld. Geen enkele andere vorm van geld deelt deze eigenschap met bitcoin.

Als de prijs van goud hard stijgt, dan vormt dat meteen een prikkel voor gouddelvers om meer kapitaal in te zetten voor de zoektocht naar goud. Hoe hoger de prijs van goud, hoe meer goud er gevonden wordt. Het ontbreken van een difficulty adjustment zorgt ervoor dat de prijs van goud nooit boven bepaalde niveaus kan komen. Zodra de koers hard stijgt gaan de miners harder op zoek naar goud en komt er meer goud in omloop.

Bij bitcoin is dit niet het geval. De koers kan nog zo hard stijgen en miners kunnen er zoveel kapitaal tegenaan gooien als ze willen, maar dat zal het aantal bitcoin dat in omloop komt niet beïnvloeden. Na 2.016 blokken past immers de moeilijkheidsgraad zich weer aan de nieuwe situatie aan en kost het miners weer 10 minuten om een nieuw blok te vinden. De dynamische moeilijkheidsgraad maakt bitcoin uniek en de enige geldsoort waarvan het aanbod niet wordt beïnvloed door de vraag.

Miners hebben vertrouwen in de toekomst

Door de jaren heen is de computerkracht in het netwerk exponentieel toegenomen en dat zegt veel over het vertrouwen van miners in de toekomst van bitcoin. Wat begon als een hobby voor nerds op de zolderkamer bij mamma thuis, is verworden tot een miljardenindustrie. Met het stijgen van de bitcoin koers en de groeiende institutionele interesse in bitcoin zijn ook de miners positief gestemd.

Dat blijkt niet alleen uit de toename van de moeilijkheidsgraad voor het vinden van nieuwe blokken, maar ook uit het feit dat miners momenteel minder bitcoin verkopen dan ze vinden.

Bron: Glassnode

De afgelopen maanden verkochten miners meer bitcoin dan ze binnenhaalden, maar sinds begin april is daar verandering in gekomen. Miners zijn aan het hodlen en daaruit spreekt de verwachting dat bitcoin op de korte termijn mooie dingen kan gaan laten zien. Hoewel het voorspellen van de bitcoin koers op de korte termijn praktisch onmogelijk is, stemmen dit soort statistieken hoopvol.

Leave a Reply