Bitcoin heeft een nieuwe all time high gehaald in Zuid-Korea. De munt werd om 8 uur vanochtend verhandeld op cryptocurrency beurs Upbit voor 79,42 miljoen Zuid-Koreaanse won, ofwel 59.882 euro.
10 duizend euro verschil
De bitcoin koers bij BTC Direct was vanochtend om 08:00 uur 49.096 euro. Dit betekent dat je op Upbit 10 duizend euro meer betaalt voor eenzelfde bitcoin. De zogenaamde kimchi premium is een indicator die is vernoemd naar een traditioneel Zuid-Koreaans bijgerecht. Deze premium laat het verschil tussen lokale en wereldwijde cryptoprijzen zien, en die is momenteel meer dan 22 procent.
Arbitragemogelijkheden
Dit soort prijsverschillen biedt natuurlijk goede mogelijkheden tot arbitrage. Bij arbitrage handel je op twee beurzen tegelijkertijd en probeer je het maximale uit het prijsverschil te halen. Je koopt op de ‘goedkope’ beurs bitcoin en tegelijkertijd verkoop je bitcoin op de dure beurs. Indien goed uitgevoerd, is arbitrage eigenlijk risicovrij, aangezien de je tegelijkertijd koopt en verkoopt, en ervoor zorgt dat er geen open positie overblijft.
Arbitragemogelijkheden zijn vaak van korte duur omdat op het moment dat handelaren (of hun algoritmen) het prijsverschil vaststellen, ze voldoende transacties plaatsen om de arbitragemogelijkheid niet langer winstgevend te maken.
Lastig in Zuid-Korea
Het is overigens nog knap lastig om dat in deze specifieke situatie te toen. Zuid-Korea heeft strenge regels om kapitaalstromen naar binnen- en buitenland te beperken. Dit leidt ertoe dat lokale cryptocurrency beurzen niet toe staan dat buitenlanders zich registreren. Hoewel, bij veel beurzen hoef je pas vanaf een bepaald handelsvolume te registreren, dus als je met kleine bedragen handelt kom je ermee weg.
Is dit een indicator van de top?
Bitcoin wordt nu dus voor een recordbedrag verkocht in Zuid-Korea, maar dit betekent niet dat de top van de markt is bereikt. In januari 2018 was de kimchi premium maar liefst 47 procent.
With the growing Kimchi premium, I did some digging on the BTC performance following previous spikes in the Korean BTC pair.
While it’s impossible to say whether the Kimchi premium has peaked or if it will continue growing onwards, it makes me worried. pic.twitter.com/lx0YMQgLAr
— Vetle Lunde (@VetleLunde) April 5, 2021
Hoewel bovenstaande tweet je wellicht doet twijfelen aan het huidige sentiment, is het belang van Zuid-Koreaanse indicatoren minder groot dan in 2017. ‘De Koreaanse markt droeg in 2017 bij aan 7,9 procent van het wereldwijde handelsvolume,’ vertelde Ki-Young Ju, CEO van het Zuid-Koreaanse CryptoQuant. ‘In 2021 is dit nog maar 2 procent.’