Wie denkt dat bitcoin alleen maar trending is in Europa, Azië en Amerika heeft het mis. In Afrika, ten zuiden van de Sahara wordt er voor een record aan bitcoin verhandeld via peer-2-peer platforms. Dat blijkt uit data van Paxful en LocalBitcoins, en werd voor het eerst opgemerkt door Twitteraar Matt Ahlborg.
[1/5] Holy Smokes! Sub-Saharan Africa had its first 10M voume week ever on P2P exchanges, stomping the weekly record set in Dec 2017! The volume is likely a bedrock of utility use with a substantial bump of speculation related to the halvening: pic.twitter.com/CTIAoFbSRf
— Matt Ahlborg [UsefulTulips.org] (@MattAhlborg) May 5, 2020
Meer dan in 2017
Zowel Paxful als LocalBitcoins zien een flinke stijging in het handelsvolume. Afgelopen week behaalde beide platforms gezamenlijk een volume van meer dan 10 miljoen dollar. Dat is zelfs meer dan eind 2017, toen bitcoin haar hoogste waarde ooit behaalde.
Vooral in Ghana, Kenia en Centraal-Afrika worden records gebroken. Maar ook Nigeria was dichtbij het breken van een handelsrecord. Bitcoin wordt daar verhandeld tegen een premium-prijs. Nigeria is een van ’s werelds grootste exporteurs van olie, en kampt nu met een groot probleem doordat de vraag naar olie flink is afgenomen. Volgens sommige analisten vluchten investeerders daarom nu naar bitcoin.
Dat blijft ook niet onopgemerkt bij Ray Youssef, de CEO van Paxful. Volgens hem is de omzet op het platform vorige week met meer dan twintig procent gestegen. Ook zijn er veel meer aanmeldingen dan normaal, vooral in Ghana, Nigeria en Pakistan.
Another BlockBuster week on @Paxful. Trade volume up over 20%+ and record breaking new user signups! Ghana ???????? Nigeria ???????? and Pakistan ???????? are leading the way! #bitcoin recent upswing will soon have another wave based on real human demand! #p2pfinance
— Ray Youssef (@raypaxful) May 5, 2020
Peer-2-peer bitcoin kopen
Paxful en LocalBitcoins zijn peer-2-peer handelsplatformen, wat betekent dat je direct van persoon tot persoon bitcoin kan kopen. Bij Paxful kan je naast de traditionele betaalmethoden ook op tal van andere manieren betalen. Denk bijvoorbeeld door middel van een Amazon cadeaukaart, of door middel van WeChat Pay.
Ooit waren P2P-exchanges een grijs gebied buiten de regelgeving van overheden. Zo hoefde je jezelf niet te legitimeren en was het ingewikkeld om transacties te volgen. Maar die tijden zijn inmiddels veranderd.
Onlangs heeft Paxful als eerste P2P-exchange een samenwerking aangegaan met analysebedrijf Chainalysis. Op deze manier kan Paxful toch voldoen aan de regelgeving van lokale overheden om verdachte transacties te lokaliseren. Ook moet je jezelf op Paxful kunnen legitimeren.