blog

Record scam: 26,4 bitcoin van één investeerder door nadoen Michael Saylor

By 17 januari 2022No Comments

Een bitcoiner verloor zaterdag 26,4 bitcoin aan online scammers die zich voordeden als Michael Saylor, de CEO van MicroStrategy. Deze bitcoins zijn tegen de huidige koers 986.357 euro waard. Whale Alert houdt bekende scam-adressen in de gaten en deelde het nieuws als eerste.

Grootste betaling scam ooit

Whale Alert noemt het een nachtmerrie die uitkomt. Ze schrijven: ‘Deze scam ontving de grootste betaling ooit voor een nep-weggeefactie. We vermoeden dat deze betaling is gedaan via een Coinbase-adres.’

Een van de meest populaire en effectieve vormen van oplichting, is als de oplichter belooft meerdere keren de hoeveelheid cryptocurrency terug te geven die de slachtoffers naar hen sturen. Oplichters van weggeefacties doen zich voor als een beroemd persoon of vertegenwoordigen een vertrouwd bedrijf om het vertrouwen van het slachtoffer te winnen en zijn meestal actief op YouTube, Telegram en Twitter.

Vijf transacties

Whale Alert zegt dat deze scam plaatsvond via een website en via YouTube. De scam maakte gebruik van videomateriaal en de naam van Michael Saylor. Het YouTube-kanaal is inmiddels offline gehaald en een bezoek aan de website levert een foutmelding op.

De 26,4 BTC werd in vijf transacties naar het primaire scamadres gestuurd, volgens een overzicht van de betalingen. Tegen de huidige bitcoin koers is de buit 986.357 euro waard.

Weinig risico voor scammers

Deze scam maakt gebruik van de identiteit van Michael Saylor, maar vaak genoeg worden ook andere namen gebruikt. Zo wordt Elon Musk hier ook vaak voor gebruikt. Een tijd geleden tijdens de lancering van de PlayStation 5, was er een scam die je een PS5 beloofde als je ethereum zou overmaken.

Dit is ook niet de eerste keer dat de identiteit van Saylor wordt misbruikt voor een scam. In november stuurde iemand bijna 3 bitcoin (110.000 euro) naar een andere weggeefactie.

Vorig jaar bracht Whale Alert nog een rapport uit over cryptoscams. Ze concludeerden dat het voor cybercriminelen makkelijk is om goedgelovige slachtoffers te vinden. Hun scams zijn nou eenmaal geloofwaardig, professioneel en agressief. Whale Alert zegt dat dit komt doordat ‘bitcoin scams vrijwel risicoloos zijn, er is een extreem lage kans dat daders gepakt worden.’

Ook in Nederland actief

In Nederland zijn scammers uiteraard ook actief. De bekendste bitcoin scam is die van Bitcoin Revolution. De namen en afbeeldingen van Ali B, Ruud Veltkamp, Twan Huys, Jort Kelder en Matthijs van Nieuwkerk zijn hiervoor gebruikt.

In 2020 werden zelfs de Twitter-accounts van bekende mensen overgenomen. Het ging om de accounts van onder anderen de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden, Tesla-topman Elon Musk, oud-president Barack Obama, Geert Wilders en rapper Kanye West. Ze tweeten allemaal tegelijkertijd dat als je hun bitcoin stuurt, zij dit bedrag zullen verdubbelen.

Leave a Reply