blog

ProShares Bitcoin Futures ETF start waarschijnlijk dinsdag

By 18 oktober 2021No Comments

Goed nieuws! ProShares mag als eerste een Bitcoin Futures ETF lanceren van de Amerikaanse Securities and Exchanges Commission (SEC). Dat blijkt uit een officieel document van de SEC. Het beleggingsproduct krijgt de ticker BITO en gaat naar alle waarschijnlijkheid morgen (dinsdag) van start op de beurs NYSE Arca.

Erg indirect

Een ETF is de afkorting van Exchange-traded fund, ook wel een indextracker genoemd. Dit is een beleggingsfonds die de koers van het onderliggende product zo nauwkeurig mogelijk volgt.

Bij een bitcoin futures ETF is dat product een bitcoin futures contract. Daarmee is dit een erg indirecte manier van investeren in bitcoin. Daar komt bij dat er soms verschillen zijn tussen de futures-markt en de spotmarkt. De spotmarkt is de markt waar je bitcoin direct kan kopen en verkopen, bijvoorbeeld bij BTC Direct of BLOX.

Op futures gebaseerde ETF’s kunnen daarom afwijken van de actuele bitcoin koers op de spotmarkt als deze blijft stijgen. Karen Sood is directeur bij CBEO Vest: “Deze fondsen zouden beleggers rendementen moeten geven die vergelijkbaar zijn met de spotprijs van bitcoin, maar de werkelijke rendementen kunnen anders zijn.”

Toch is de goedkeuring van de SEC een eerste stap richting de erkenning van bitcoin als investering. Dit groene licht kan de doorslag geven voor institutionele partijen die tot nu toe twijfelend aan de zijlijn staan. De bitcoin koers geeft vandaag in ieder geval het goede voorbeeld, het record van dit jaar is nu erg dichtbij.

Meer op de planning

De SEC heeft het druk, de Amerikaanse financiële waakhond kijkt op dit moment ook naar andere aanvragen voor bitcoin futures ETF’s. Volgens de Wall Street Journal krijgen Valkyrie Investments, Invesco en VanEck deze maand groen licht, gevolgd door Galaxy Digital, AdvisorShares, Bitwise, BlockFi en ARK Investment Management in november en december.

Wanneer bitcoin ETF met echte bitcoin?

Meer in de buurt zou een bitcoin ETF zijn met echte bitcoin als onderpand. Het lijkt erop dat Grayscale daarmee bezig is. Op de vraag wanneer Grayscale van plan is om zijn investeringsproduct te wijzigen in een op bitcoin gebaseerde ETF, antwoordt CEO Barry Silbert: ‘Binnenkort.’

Leave a Reply