blog

Analyse: Bitcoin bijna op nieuw record, volgend niveau 75.000 dollar

By 18 oktober 2021No Comments

Nu een Bitcoin Futures ETF is goedgekeurd door de Amerikaanse Securities and Exchanges Commission, lijkt bitcoin nu echt te vlammen. De cryptocurrency is slechts een paar honderd euro verwijderd van een nieuw koersrecord. Kunnen we die vandaag verwachten? En wat wordt het volgende doel? Tijd voor een duik in de grafieken!

Heel dicht bij record

Hoe dicht is bitcoin bij een nieuw record? Dat hangt er van af of je de koers omrekent in euro of in dollar. Links zie je de grafiek uitgedrukt in euro’s, rechts in dollars. In onze eigen valuta hebben we het record al bijna behaald, in dollar uitgedrukt moet bitcoin nog met ruim $2.000 stijgen.

Dit koersverschil komt mede tot stand omdat de euro in de afgelopen maanden wat zwakker is geworden ten opzichte van de dollar. Daarom haalt bitcoin eerder een koersrecord in onze eigen valuta.

Toch haalt het grootste deel van de cryptogemeenschap de champagne pas uit de koeler wanneer bitcoin in dollars een record bereikt. Dat komt omdat de meeste traders handelen met dollars. Dat kunnen echte dollars zijn, maar ook stablecoins zoals Tether en USDC.

Daarom zijn de rest van de grafieken in deze analyse uitgedrukt in dollars. De bijbehorende waarde in euro’s vind je terug in de lopende tekst.

Een krachtig signaal

Op de weekgrafiek zien we meer goed nieuws. Het is bitcoin eindelijk gelukt om de week boven 60.000 dollar (51.815 euro) te sluiten. Een krachtig signaal, want dit niveau was in januari tot en met mei juist een sterke weerstand. Dit geeft nog meer hoop op een run richting nieuwe hoogtepunten.

Wat kan je verwachten?

Bitcoin bevindt zich nu in een sterke stijgende trend, en het lijkt een kwestie van tijd voordat we een nieuwe all-time high kunnen verwachten.

Op de daggrafiek hieronder zie je verschillende dingen:

  • De rode balk is het huidige koersrecord van woensdag 14 april.
  • Bitcoin beweegt sinds eind juli tussen twee zwarte trendlijnen omhoog. Die twee trendlijnen noem je ook wel een kanaal.
  • Sinds oktober wordt de koersstijging ondersteund door de blauwe trendlijn, die steil omhoog loopt. Blijft bitcoin dit volhouden? Dan kan de koers uit het stijgend kanaal breken aan de bovenkant.
  • Ten slotte stellen de horizontale lijnen enkele niveaus van de reeks van Fibonacci voor. Deze lijnen zijn vaak sterke weerstanden en ondersteuningen.

Laten we wat inzoomen voor een beter zicht, je kijkt nu naar de vieruursgrafiek. Lukt het bitcoin om steun te blijven vinden op de blauwe lijn? Dan kan de koers doorstijgen naar grofweg 75.000 dollar (64.740 euro), de groene Fibonacci-lijn.

Breekt bitcoin aan de onderkant uit? Dan zijn er drie niveaus om in de gaten te houden. Eerst kan het blauwe Fibonacci-niveau op 57.220 dollar (49.400 euro) steun bieden.

Verder naar beneden vinden we de middellijn van het kanaal, de stippellijn rond 55.000 dollar (47.475 euro). In de afgelopen maanden was deze stippellijn meerdere malen een sterke ondersteuning.

Een worst case scenario zou de onderkant van het kanaal zijn rond 46.600 dollar (40.217 euro). Dit is niet het meest waarschijnlijke scenario, maar helemaal uitsluiten kan je het ook niet.

Zoals je ziet lopen de scenario’s erg uiteen. Bitcoin is een interessante investering, maar investeer nooit meer dan je bereid bent te verliezen en doe je eigen onderzoek. Succes!

Leave a Reply