blog

Peter Brandt: ‘Bitcoin is geen investering maar een verzekering’

By 26 maart 2020No Comments

Al jaren wordt er gediscusieerd over wat bitcoin nu echt is. Volgens sommigen is bitcoin een risicovolle investering, volgens anderen een veilige haven in tijden van crises. Volgens analist Peter Brandt ligt de waarheid dichter bij de tweede optie.

Goud en bitcoin zijn verzekeringen in slechte tijden

Op Twitter zegt Brandt het volgende erover: “In mijn ogen moet je waardevolle metalen (goud en bitcoin) zien als een verzekering tegen catastrofes, niet als een investering. Daar betaal je een premie over, in de hoop dat de verzekering nooit nodig is. Maar als de nood aan de man is, is de bezitter ervan beschermt tegen het slechts mogelijke scenario.”

Bitcoin en goud goed hersteld na de dip

Bitcoin en goud zijn in begin maart flink in waarde gedaald, maar zijn beiden bezig aan een krachtig herstel. Sinds het dieptepunt van 13 maart is bitcoin met ruim 72 procent in waarde gestegen. Goud doet het ook zeker niet slecht, met een stijging van bijna 3 procent sinds het dieptepunt van bitcoin. Hieronder zie je de koersbewegingen van bitcoin (groen) en goud (oranje).

Is bitcoin een veilige haven of niet?

Het is niet heel gek dat mensen twijfelen of bitcoin een veilige haven is. De afgelopen weken laat de koers namelijk wisselende signalen zien. Je kijkt hieronder naar de koers van bitcoin (groen) en de koers van Dow Jones futures (oranje). Met Dow Jones futures kan je speculeren op de koers van de Amerikaanse aandelenmarkt, zelfs als de beurs gesloten is. Deze grafiek geeft je dus meer informatie dan de Dow Jones index, die in de Amerikaanse avonduren en weekenden gesloten is.

Van 16 tot 18 maart bewoog bitcoin als een veilige haven. De aandelenmarkt ging onderuit maar de koers van bitcoin steeg juist. Vanaf 23 maart leek deze trend voorbij. De Federal Reserve kondigde aan zonder limieten obligaties te kopen, en de Amerikaanse aandelenmarkt reageerde positief. Ook de bitcoin koers profiteerde mee. De afgelopen dagen zit bitcoin dus een beetje in een identiteitscrisis.

Maar bedenk je ook, de fundamenten van bitcoin zijn en blijven hetzelfde. Anders dan bij de Fed is er niemand die plotseling meer munten kan bijdrukken. Het totale aantal bitcoin in omloop staat al sinds 2008 vast, en dat zal ook niet meer veranderen. Daarnaast neemt het nieuwe aanbod geleidelijk af, en zal de inflatie in de toekomst alleen maar dalen. Dat is bij de dollar wel even anders.

Leave a Reply