blog

Patent uitgegeven om bitcoin via e-mail te kunnen versturen

By 22 december 2019No Comments

Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, heeft een Amerikaans patent gekregen voor een uitvinding die het verzenden van bitcoin eenvoudiger maakt.

Bitcoin simpeler maken met e-mail

Het patent is afgelopen dinsdag uitgegeven maar al in maart 2015 ingediend. In dit patent wordt een systeem beschreven waardoor gebruikers kunnen simpeler bitcoin kunnen verzenden. E-mailadressen worden gekoppeld aan ontvangstadressen van wallets.

De verzender doet een verzoek om cryptocurrency naar een e-mailadres te verzenden en het systeem verzendt automatisch het overeengekomen bedrag, mits er genoeg saldo is, naar de juiste wallet. Die wallet moet dan al wel gekoppeld zijn aan een mailadres.

Het systeem heeft 48 uur nodig om de transactie te bevestigen, zodra de ontvanger de betaling heeft bevestigd. Crypto’s die op dat moment niet nodig zijn, worden opgeslagen in een beveiligde kluis die alleen toegankelijk is met het e-mailadres dat is gekoppeld aan de bijbehorende wallet.

Geen transactiekosten

Coinbase verdient goed aan transactiekosten. Sinds 2012 hebben ze al meer dan 2 miljard dollar verdiend aan transactiekosten. Toch brengen ze geen extra kosten in rekening voor deze dienst. De beurs draait zelf op voor de kosten, mits de crypto’s binnen het ecosysteem van Coinbase blijft.  Transacties naar externe wallet-adressen zijn mogelijk, maar zijn mogelijk niet gratis.

Het patent vermeldt specifiek bitcoin en zegt niet of het systeem ook andere cryptocurrency’s ondersteunt. Maar de stap naar andere crypto’s lijkt in eerste instantie niet heel groot. Het lijkt ook alsof alle e-mailproviders worden ondersteund.

Meer patenten

Er zijn dinsdag nog twee andere patenten toegekend aan Coinbase. De ene is een applicatie om ervoor te zorgen dat gebruikersaccounts voldoen aan de internationale en lokale wetgeving, de andere een handhavingsprotocol voor het sluiten van accounts.

Het hele idee achter dit e-mailsysteem is om cryptocurrency makkelijker te maken. Misschien ben jij niet de doelgroep, maar er zijn heel veel mensen die niet in cryptocurrency durven te stappen omdat ze het niet begrijpen. Dat zegt Armstrong ook:

‘De visie voor Coinbase is het creëren van meer economische vrijheid voor elk persoon en elk bedrijf in de wereld in de komende 10 jaar.’

Wat staat er in het patent?

Het patent is hier in te lezen. De belangrijkste passage is hieronder vertaald naar het Nederlands:

“Een systeem en methode voor bitcoin transacties wordt beschreven. Bitcoin kan naar een e-mailadres worden verzonden. Geen miner’s fee wordt betaald door een hostcomputersysteem. Hot wallet-functionaliteit wordt geboden die waarden van sommige bitcoin-adressen naar een kluis overbrengt voor beveiligingsdoeleinden. Een private key van een bitcoin-adres van de kluis wordt gesplitst en verdeeld om de kluis veilig te houden. Met directe uitwisseling kunnen verkopers en klanten een prijs in lokale valuta vastleggen. Een kluis heeft meerdere e-mailadressen om een overdracht van bitcoin uit de kluis toe te staan. De gebruiker kan ervoor kiezen om private keys op te slaan op locaties die onder zijn beheer staan.”

Leave a Reply