blog

Parachains op Kusama klaar om op Polkadot te lanceren

By 18 mei 2021No Comments

Kusama is er klaar voor om parachains op het netwerk van Polkadot uit te rollen. Dit betekent dat er eindelijk veilingen kunnen plaatsvinden waarbij bedrijven en projecten meedingen voor een van de schaarse parachains.

De twee chains hebben een bijzondere relatie: Kusama is eigenlijk een kopie van Polkadot, en wordt beschouwd als een soort testnetwerk waar apps worden en parachains worden getest voordat deze naar het mainnet van Polkadot gaan.

Polkadot versie 0.9

De maker van Kusama en Polkadot, Gavin Wood, schreef vandaag in een blogpost dat Polkadot de vierde en laatste fase van de lancering van het mainnet ingaat, waarbij parachains van het Kusama-netwerk worden ingezet. Volgens Wood bracht de ontwikkelingstak achter Polkadot, Parity Technologies, een upgrade uit. Dit is Polkadot versie 0.9 en bedoeld om apps van Kusama te integreren. Deze upgrade is ‘nu eindelijk klaar om parachains te hosten.’

Gisteren heeft het Kusama-bestuur gestemd om de eerste shell-parachain (een lege parachain die blokken produceert maar geen andere functionaliteit heeft) op het netwerk in te zetten. Vandaag of morgen zal deze shell chain naar verwachting worden geüpgraded naar Statemine, een algemene parachain voor het inzetten van generieke activa, van fungible tokens tot stablecoins, central bank digital currencies (CBDC’s) en niet-vervangbare tokens (NFT’s). Indien goedgekeurd door het bestuur en met succes ingezet, zal Statemine de eerste parachain zijn die wordt gelanceerd in het bredere Polkadot-ecosysteem.

Parachains en sharding

De Relay-keten is de centrale blockchain van het Polkadot netwerk waar alle nodes zich bevinden en waarop gebruikers kunnen staken. Dan heb je nog parachains, dit zijn parallelle blockchain scherven (shards) die verbinding maken met de Relay-keten. De parachains worden onderhouden door hun eigen unieke nodes, genaamd collators en bridges. Deze bridges zijn speciale blockchains waarmee parachains verbinding kunnen maken met bijvoorbeeld Ethereum en Bitcoin.

Publieke lening

Wood zei dat de lancering van de parachains zou plaatsvinden na een volledige externe audit van de nieuwe versie van Polkadot en Kusama. Er moet minstens één succesvolle veiling met publieke leningen en het hosten van ten minste één functionele parachain in het echt worden uitgevoerd. Hij gaf geen specifieke tijdlijn voor deze roadmap, maar voegde eraan toe dat hij verwachtte dat de audit in de nabije toekomst zou worden afgerond. Op de website van Kusama valt al wel te lezen dat een week van tevoren de eerste van vijf veilingen wordt aangekondigd.

‘Nadat de eerste veilingen van Kusama met succes zijn afgerond, kan je verwachten dat Polkadots veilingen kort daarna plaatsvinden,’ aldus Wood.

De uitrol van het Polkadot-protocol is sinds augustus 2020 aan de gang, toen het project zijn Rococo-testnet lanceerde om de geplande sharding-implementatie van parachains te evalueren. Kusama is wel wat later klaar dan verwacht, veel analisten hadden gehoopt op het eerste kwartaal van 2021. Maar er waren naar verluidt problemen met de stabiliteit van het Rococo-testnet, een van de parachains zat bijvoorbeeld blijkbaar langer dan een dag vast.

Op het moment van schrijven is de Polkadot koers ongeveer 33,50 euro.  Dit is een stijging van 2,6% vergeleken met 24 uur geleden.

Bron: BTC Direct

Leave a Reply