blog

Breaking: Bitcoin zakt onder 40.000 dollar, HODL of verkopen?

By 19 mei 2021No Comments

Het kan snel gaan! Gisteren was bitcoin nog even bijna 46.000 dollar (37.583 euro) waard, vandaag daalt de cryptocurrency tot onder 40.000 dollar (32.680 euro). Daarmee is bitcoin in één dag met ruim 13 procent gedaald. De schrik zit er goed in bij investeerders. Of is dit juist een mooie kans?

Duizenden bitcoins naar beurzen

Lex Moskovski is CIO bij Moskovski Capital, hem viel het op dat er bijna 23.000 bitcoins in slechts één uur tijd naar cryptobeurzen werd gestuurd. Dat staat ongeveer gelijk aan de coronacrash van maart 2020. Blijkbaar willen investeerders snel handelen op de daling van de bitcoin koers van de afgelopen dagen.

Bitcoins worden met verlies verkocht

Ook is de Spent Output Profit Ratio (SOPR) op het laagste niveau sinds maart 2020. De SOPR vergelijkt de waarde van bitcoin tussen het moment van ontvangen en verzenden. Een SOPR hoger dan 1 betekent dat de meeste investeerders hun munten met winst verkopen. Maar nu is de SOPR lager dan 1, wat betekent dat relatief meer investeerders hun coins met verlies verkopen. Dat is volgens Moskovski ook een teken van angst op de markt.

Extreme angst..

Ten slotte slaat de wijzer van de Fear & Greed Index om naar “Extreme Angst”. Dit is het laagste niveau sinds april 2020.

Wat zeggen deze cijfers? De schaal van deze index gaat van 0 (extreme angst) naar 100 (extreme hebzucht). Het cijfer is een gewogen gemiddelde van verschillende factoren. De volatiliteit van de koers speelt voor een groot deel mee. Als de koers veel beweegt is dat volgens de website achter de indicator een teken van een angstige markt. Ook wordt het 30- en 90-daags gemiddelde van de koers en het handelsvolume meegenomen. Is de trend stijgend, dan worden investeerders langzaamaan hebzuchtig.

Daarnaast wordt het sentiment op social media meegenomen en worden er enquêtes afgenomen om het sentiment te meten. Twitter en Reddit zijn bijvoorbeeld social media platformen waarop veel wordt gediscussieerd over bitcoin en cryptocurrency’s.

Ten slotte kijkt Alternative.me naar het zoekvolume naar trefwoorden zoals ‘Bitcoin’ in Google Trends. Maar ook naar combinaties van woorden, zoals de populariteit van ‘bitcoin prijs manipulatie’. Laatstgenoemde is een teken dat er angst heerst op de markt.

..of juist een mooie kans?

Succesvol investeerder Warren Buffet zei ooit: ‘Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful.’ Gebruiken we omgekeerde psychologie, dan is dit misschien juist een mooi moment om in te stappen.

De Fear & Greed Index bereikte bijvoorbeeld ook een dieptepunt in november en december 2018, achteraf een geweldig moment om bitcoin te kopen. Het voelt tegenstrijdig, maar soms kan het helpen om ‘tegen de meute’ in te gaan. Dat is natuurlijk geen financieel advies, de koersen kunnen ook verder zakken. Doe altijd je eigen onderzoek en maak je eigen beslissingen.

Leave a Reply