blog

Ook Centrale Bank van Filipijnen onderzoekt eigen cryptocurrency

By 31 juli 2020No Comments

De Filipijnse Centrale Bank is de laatste in een groeiende lijst van landen geworden die de introductie van een Central Bank Digital Currency (CBDC) wil onderzoeken.

Haalbaarheid toetsen

Bloomberg citeert gouverneur Benjamin Diokno en hij zegt dat de Filipijnse centrale bank een team heeft opgericht om de mogelijkheid van een digitale valuta te onderzoeken. Dit omvat het onderzoeken van de haalbaarheid en beleidsimplicaties van een CBDC. Hij suggereerde dat de bank eerst naar de bevindingen, het onderzoek en de inzichten moet kijken voordat ze besluiten een digitale valuta te lanceren.

De resultaten van een door de commissie uitgevoerd onderzoek zullen naar verwachting in augustus zijn. Diokno verwacht niet dat een CBDC een bedreiging vormt voor de vraag naar de eigen nationale valuta en zegt:

‘Cryptocurrency is voor ons meer dan alleen de asset, wij kijken ook naar de blockchain-technologie die het ondersteunt.’

Er zijn meer landen die een CBDC overwegen

CBDC’s zijn in opkomst. Of dat een goed of slecht iets is, voor beide kampen zijn veel argumenten te verzinnen. Ondanks de argumenten, zijn er vele landen die momenteel kijken naar een nationale cryptocurrency als middel om digitale technologie en nationale financiën te integreren. Momenteel draait de Bank of Japan een proefproject met een CBDC. Andere landen die het vooruitzicht van een CBDC onderzoeken, zijn Zweden, Frankrijk en Zwitserland. China is zelfs al wat verder in hun traject.

Geopolitieke integratie

Cuy Sheffield, het hoofd van de cryptocurrency-projecten van Visa, zei dat hij de introductie van CBDC’s een nodige stap vindt. Sheffield denkt dat CBDC’s de integratie van blockchain de financiële wereld meer economische, sociale en geopolitieke integratie zal bieden. Hij zei:

‘Ik zou beweren dat de centrale bank digitale valuta een van de belangrijkste trends is voor de toekomst van geld en betalingen in het komende decennium. Ongeacht iemands persoonlijke mening over of het goed of slecht is, de realiteit is dat de wereldwijde interesse ervoor niet weggaat. Terwijl regeringen CBDC’s evalueren, zal het pad dat ze besluiten te volgen grote gevolgen hebben voor privacy, monetaire soevereiniteit, geopolitiek en financiële inclusie, evenals voor de wereldwijde acceptatie van cryptocurrency en bitcoin.’

Leave a Reply