blog

Online Visa transactiekosten weer omhoog, bitcoin fees blijven hetzelfde

By 13 februari 2020No Comments

Voor het eerst sinds tien jaar zijn de transactiekosten voor online betalingen met Visa creditcards drastisch gestegen. Voor een transactie van 100 dollar betaal je nu 1,99 dollar in plaats van 1,90 dollar. Dit lijkt weinig, maar dit is een stijging van 4,7 procent. En als je veel online shopt betaal je aardig wat aan fees. Ondertussen zijn de transactiekosten van bitcoin al jaren lager.

Online betalen met creditcard wordt duurder

Steeds meer mensen kopen hun spullen online. En vooral op internationale webshops zijn creditcards als betaalmiddel populair. Uit onderzoek (PDF) blijkt dat 76 procent van de Amerikaanse webshops creditcard accepteert als betaalmiddel. Betalingen naar deze winkels wordt nu dus stukken duurder.

Bitcoin transactiekosten al een tijd lang stabiel

Transacties met bitcoin zijn nu goedkoper. Wil je dat je transactie direct wordt verwerkt? Dan betaal je nu ongeveer 1 dollar aan transactiekosten, ongeacht het aantal bitcoin wat je stuurt. Heb je meer geduld, dan betaal je minder. Voor een verwerking binnen een half uur betaal je nu 72 cent en voor een verwerking binnen een uur 46 cent.

Die varierende transactiekosten heeft te maken met de manier waarop transacties worden verwerkt op de blockchain. Miners zetten computerkracht in om transacties te bundelen in blokken. Hebben zij een blok aan de blockchain toegevoegd? Dan mogen zij alle transactiekosten houden. Vaak geven miners de voorkeur aan transacties met een hogere fee. Daarom worden transacties met relatief hogere transactiekosten eerder verwerkt.

Niet altijd lage fees

Bitcoin heeft overigens niet altijd lage transactiekosten gehad. In 2017 schoot de bitcoin koers naar bijna 20.000 dollar. Dat zorgde voor veel enthousiasme, iedereen wilde bitcoin hebben. De blockchain, het transactielogboek, liep tegen zijn limieten. De transactiekosten van bitcoin liepen toen hoog op. Op het toppunt van alle gekte betaalde je bijna 66 dollar voor een directe bitconbetaling.

Lightning Network biedt uitkomst in drukke tijden

Is er een oplossing voor deze hoge fees bij bitcoin? Zeker, het Lightning Network is een betaalnetwerk dat dient als een tweede laag over de blockchain van bitcoin. Via dit netwerk is het mogelijk om direct bitcoin over te maken, met minimale transactiekosten. Komt er weer een situatie zoals in 2017, dan biedt het Lightning Network dus een goed alternatief voor deze hoge fees.

Er werd jaren aan het Lightning Network gewerkt, en sinds 2018 staat het netwerk live. Sindsdien blijft de capaciteit van het netwerk groeien, dat kan je volgen op deze website.

Heb jij ooit wel iets met bitcoin gekocht?

Leave a Reply