blog

Ondanks geweld van DeFi, is staking door Cardano nog springlevend en katalysator voor hogere prijzen

By 10 juli 2020No Comments

De nieuwste trend in cryptocurrency is natuurlijk DeFi. Maar de almaar stijgende koers van Cardano (ADA) bewijst dat staking zeker niet dood is. Cardano omschrijft zichzelf als de ‘ethereum killer’ en de prijs van ADA is sinds maart meer dan 488% gegroeid. Hiermee overtreft Cardano Ethereum (en Bitcoin) met een ruimte marge.

Maar dat mag ook wel, investeerders van het eerste uur zagen de koers van ADA met 95% dalen na het hoogtepunt in januari 2018.

Shelley komt er aan

Hoewel de waardepropositie, het idee van Cardano, sinds 2017 niet is veranderd, heeft het kernontwikkelteam onlangs de code voor de tweede incarnatie van Cardano opgesteld: Shelley. De langverwachte release zal naar verwachting eind juli via een hard fork worden geïmplementeerd en zal Cardano’s Proof-of-Stake protocol lanceren. Dit betekent dat gebruikers hun ADA kunnen inzetten (staken) en hier beloningen over kunnen ontvangen.

Alle gebeurtenissen en aankondigingen voorafgaand aan Shelley hebben als een katalysator gewerkt voor de recente koersbewegingen van de munt. Grote kans dat de koers is gestegen, omdat toekomstige stakers nog snel ADA willen verzamelen, zij worden gevolgd door speculanten die juist slim gebruik maken van deze vraag.

Is dit de top?

Wil je nog investeren in Cardano? Dan is het (net als bij elke andere coin) een afweging of je nog op tijd bent. Shelley wordt deze maand gelanceerd en de koers is al heel hard gestegen. Messari schrijft in hun laatste nieuwsbrief dat er nog volop ruimte voor groei is:

‘De potentiële discrepantie tussen staked en un-staked ADA, voorspelt veel goeds voor investeerders, zelfs nadat Shelley live is. Pas na de lancering van Shelley wordt bekend gemaakt hoeveel rente je ontvangt over de ingezette coins, toch werd er al 40% van alle beschikbare coins ingezet op het testnet van Cardano. Als dit overgaat naar mainnet, zal Cardano’s staking tarieven beduidend lager zijn dan andere grote-cap netwerken zoals Tezos (80%) en Cosmos (71%).’

‘Met andere woorden, veel ruimte voor groei. Lagere staking rates gaan vaak samen met een hogere beloning, wat gebruikers weer kan verleiden om meer ADA te kopen en in te zetten.’

Daarnaast is het interessant om te kijken naar hoe de koers van Tezos vorig jaar ontwikkelde, nadat bekend werd dat Coinbase, Binance en Kraken staking van Tezos mogelijk maakte. Dat zou ook met ADA kunnen gebeuren.

Onderdeel van een grotere trend

Cardano’s prijsactie is een voorbeeld van een grotere trend met betrekking tot staking gerelateerde upgrades. Verschillende crypto-projecten hebben in de afgelopen jaren een staking model geïntroduceerd en bijna allemaal zijn ze in de aanloop naar de officiële startdatum dramatisch gestegen. Verwacht wordt dat Ethereum en Chainlink ook staking gaan aanbieden, maar daar zijn nog geen startdatums van bekend.

Leave a Reply