blog

Ondanks coronavirus is 2020 goed jaar voor blockchain, 10000 nieuwe Chinese bedrijven

By 10 augustus 2020No Comments

Blockchain en cryptodataplatform LongHash onthulde op 8 augustus in een tweet dat de blockchain-sector in China aanzienlijk is gegroeid ondanks de pandemie dit jaar. LongHash concludeert dat tussen januari en juli meer dan 10.000 nieuwe blockchain-bedrijven zijn opgericht.

Nieuw record

De data laat ook zien dat het huidige aantal blockchain-gerelateerde bedrijven in China op schema ligt om het totale cijfer van 2017 te overtreffen. LongHash zei dat 2020 ook het totaal van 2018 van 18.500 zou kunnen passeren en voor een nieuw record kan gaan.

Uit de cijfers blijkt dat er 84.410 bedrijven geregistreerd staan als specialistisch blockchainbedrijf, waarvan er 29.340 werkelijk in bedrijf zijn. De provincie Guangdong in Zuidoost-China heeft het hoogste aantal blockchain startups, gevolgd door de provincie Yunnan in het zuidwesten.

Weinig geld

De meerderheid van de blockchain-bedrijven registreerde zich echter met slechts een klein kapitaal. Het laat zien dat de meeste startups starten met een geregistreerd kapitaal van 5.000 yuan, wat ongeveer 610 euro is. Ondertussen registreerden slechts een paar van hen zich met meer dan 50.000 yuan, ongeveer 6100 euro. En dat is eigenlijk nog steeds vrij weinig.

Kwantitatief resultaat

Maar toch, het Chinese beleid begint in ieder geval kwantitatief zijn vruchten af te werpen. Het doel van de overheid is om met blockchain efficiëntere overheidsdiensten te bieden maar de innovatie grotendeels aan de markt over te laten. In oktober 2019 zei de Chinese president Xi Jinping:

‘We moeten blockchain zien als een belangrijke doorbraak voor onafhankelijke innovatie van belangrijke technologieën. We moeten investeringen vergroten, ons richten op belangrijke technologieën, en de ontwikkeling van blockchain en industriële innovatie versnellen.’

Aangepaste wetgeving

Begin 2020 ging een wet van kracht om de blockchainindustrie te stimuleren:

‘De staat stimuleert en ondersteunt onderzoek en uitwisseling van cryptografische wetenschap en technologie, beschermt cryptografische intellectuele eigendomsrechten volgens de wet en bevordert de vooruitgang en innovatie van cryptografische wetenschap en technologie. Organisaties en personen die uitstekende bijdragen hebben geleverd aan het werk van cryptografie, worden geprezen en beloond in overeenstemming met relevante overheidsvoorschriften.’

Het is makkelijk om als westerling sceptisch te zijn over dit soort projecten, het is toch een verwegshow voor velen. Maar je merkt dat er steeds meer Westerse Twitteraars durven te investeren in Chinese cryptoprojecten.

Leave a Reply