blog

On-chain analyse schetst bearish vooruitzichten voor bitcoin

By 22 februari 2022No Comments

Blockchain analysebedrijf Glassnode constateert op basis van on-chain indicatoren een verhoogde verkoopdruk op de markt voor bitcoin. Glassnode voorziet dan ook een bearish scenario waarin het er op de korte termijn niet goed uitziet voor bitcoin.

Onzekerheid

In het wekelijkse analyserapport van 21 februari beschrijft het een aantal slechte ontwikkelingen voor bitcoin. Al moet gezegd worden dat Glassnode eerder tijdens de correctie juist aangaf hoe bullish de onderliggende structuur van het netwerk was.

Hieruit blijkt dat ook de on-chain analisten van deze wereld de bitcoin koers niet kunnen voorspellen. Bitcoin is en blijft een onvoorspelbaar beestje. De analisten van Glassnode wijzen voor de zwakte vooral naar de onzekerheid op macro-niveau. Hierbij spelen vooral de situatie in Oekraïne en de plannen van de Federal Reserve om de monetaire duimschroeven aan te draaien een belangrijke rol.

Het begin van een bear market?

Hoe langer de correctie duurt, hoe groter de kans op een daadwerkelijke bear market. Zo luidt in ieder geval de analyse van Glassnode. Op dit moment is bitcoin ongeveer 47 procent van de all-time high kwijt en zit het al 15 weken in een neerwaartse trend. Het gebrek aan activiteit op de blockchain is één van de signalen dat bitcoin in een bear markt zit.

Het aantal actieve adressen of entiteiten ligt op dit moment op bear markt niveau. Wat ook de suggestie wekt dat de interesse in bitcoin momenteel laag is. Glassnode rapporteert dat er de afgelopen 30 dagen 219.000 adressen zijn geleegd. Hetgeen het begin kan zijn van een uitstroom van gebruikers op het netwerk.

Het cohort van korte termijn hodlers heeft hun bitcoin gemiddeld voor 47.200 dollar (41.600 euro) gekocht. Waarmee ze momenteel op een verlies van 22 procent staan. “Hoe langer investeerders onder water staan, hoe verder hun ongerealiseerde verlies oploopt, hoe waarschijnlijker het is dat deze munten worden verkocht”, aldus Glassnode.

4,7 miljoen bitcoin onder water

Op het moment van schrijven staat er een totaal van 4,7 miljoen bitcoin onder water. Meer dan de helft daarvan is in handen van korte termijn hodlers. Glassnode definieert iemand als een korte termijn hodler als hij of zij minder dan 155 dagen in bezit is van de bitcoin in kwestie. Statistisch gezien heeft dit cohort van bitcoin hodlers een minder vaste hand als het op correcties aankomt.

Het sentiment is er vanwege de kersverse dalingen ook niet beter op geworden. De Bitcoin Fear & Greed Index registreert momenteel een score van 20. Wat gelijkstaat aan ‘extreme angst’. Momenteel handelt bitcoin rond een koers van 37.700 dollar (33.200 euro) en staan we ten opzichte van 1 januar 30 procent in de min. Het blijft echter een kwestie van perspectief. Ga je verder terug in de tijd, dan staan we er niet eens zo heel slecht voor.

We eindigen het artikel met een positieve noot, namelijk het inactieve gedeelte van de bitcoin supply. Die zit inmiddels op een recordniveau van meer dan 60 procent van alle bitcoin. 3AC mede-oprichter Zhu Su constateert dat de meeste mensen die in 2017 en 2018 bitcoin kochten nog steeds hodlen.

Leave a Reply