blog

Analyse: zit Ripple (XRP) nog in de gevarenzone (naar 0,30 euro)?

By 22 februari 2022No Comments

Welke analyse wil jij zien? Elke week houden wij een poll op onze social media kanalen, dus stem vooral als je een analyse wil zien van je favoriete altcoin. Deze week is XRP als de winnaar uit de bus gekomen. Laten we naar de koers kijken.

Korte recap over de rechtszaak

Je kan natuurlijk nooit schrijven over XRP, zonder de rechtszaak te benoemen. We beginnen met een korte recap, maar de liefhebbers van een technische analyse kunnen meteen scrollen naar het kopje ‘0,30 euro’.

Ripple kreeg onlangs nog goed nieuws. Door twee nieuwe documenten kreeg de CEO van Ripple, Brad Garlinghouse, vertrouwen in de rechtzaak tegen de SEC. Hij zei: “Iedereen kan duidelijk zien dat de effectentoezichthouder acht lange jaren heeft gewacht om te beslissen dat ze het niet eens waren met advocatenkantoor Perkins Coie om vervolgens duizenden en duizenden XRP-houders (die zij beweren te beschermen) in het proces decimeren.” Dit was goed nieuws voor XRP, waarna de koers een flinke stijging maakte in korte tijd.

We zijn hier natuurlijk niet voor nieuws, maar voor een technische analyse, dus laten we snel gaan kijken naar de grafieken. Omdat dit de eerste analyse is van XRP, is het goed om te beginnen met de grotere timeframes (waarbij elke candle een maand of een week is). Deze zeggen het meeste over de prijs.

Mogelijke daling naar 0,30 euro

In de maandelijkse grafiek zijn de belangrijkste zones voor XRP het beste te zien. De koers van XRP houdt zich nog sterk boven de voorgaande resistance (de bovenste gele zone), maar de maandelijkse candle van februari kan hier verandering in brengen. Als deze candle zo zal sluiten, is dat geen sterk signaal.

Maandelijkse grafiek XRP/USDT

Mocht deze zone zijn sterkte nogmaals bewijzen, dan is het tijd om pas bullish te worden. Er is namelijk te veel aan de hand op macro economisch niveau om compleet positief te zijn tegenover welke crypto dan ook. Wanneer de prijs aan de onderkant zal breken, gaat het er grauw uit zien voor XRP.

Zoals te zien in de maandelijkse- (bovenstaande) en de wekelijkse (onderstaande) grafiek. Is de zone die dan als support zal bieden erg laag. We spreken dan van een XRP-koers van 0,34 dollar (0,30 euro).

Lower highs

Er zijn twee redenen waarom ik denk dat het doemscenario niet ondenkbaar is. Ten eerste maakt de koers op de wekelijkse grafiek alleen maar lower highs. Dit is een teken van zwakte, en kan resulteren in een break van de wekelijkse support van 0,55 dollar (0,49 euro). Dit is de eerstvolgende support waar XRP terecht komt, mocht het de maandelijkse support breken.

Wekelijkse grafiek XRP/USDT

De tweede reden is dat de onderste supports precies hetzelfde zijn. De huidige wekelijkse en maandelijkse supports (bovenste gele zones in beide grafieken) zijn aardig verschillend. De onderste supports daarentegen zijn zowel op de wekelijkse als op de maandelijkse grafiek rond de 0,34 dollar. Mocht de prijs door de huidige supports zakken, dan is dit een zeer belangrijk level.

Enige vorm van positiviteit

Een enkel lichtpuntje is te vinden in de onderstaande (dagelijkse) grafiek. Hierin is ingezoomd op de bovenste gele zone op de maandelijkse grafiek. Daar zien we op dit moment een hammer vormen – dit is is een bullish signaal, waarbij de candle lijkt op een hamer. Het weergeeft koopkracht van bulls tegenover bears.

Dagelijkse grafiek XRP/USDT

Deze candle is het benoemen waard, juist omdat het plaatsvindt op deze zone. Dit kan een teken zijn dat de koers zich zal herpakken op dit cruciale punt.

XRP tegenover bitcoin

Om een completer beeld te geven over XRP, pak ik ook even de wekelijkse chart tegenover bitcoin erbij. Het patroon wat ik hierin herken is een descending triangle (neerwaartse driehoek). Dit is een bearish patroon. En zo te zien wordt de koers nu wordt afgewezen tegen de trendlijn.

Wekelijkse grafiek XRP/BTC

Je kan misschien denken: ‘dat is geen descending triangle, want de prijs is daar al eens uit bewogen!’ Dat kan inderdaad, maar ik zie nog steeds hetzelfde patroon (nadat de koers terug in de driehoek kwam). Ik teken het gehele patroon op deze manier, omdat zelfs de beweging die buiten de triangle bewoog, de zone respecteerde. Vandaar denk ik dat het patroon nog steeds intact is. De rechtszaak tegen Ripple kan ook een oorzaak zijn dat de koers hier even onder zakte.

Het ziet er naar uit dat de koers als eerste bestemming – na het raken van de trendlijn – de gele zone zal betreden. Vanuit hier kan de prijs deze zone breken aangezien deze al meerdere malen getest is. Het enige bullish scenario wat ik hier kan proeven, is als de koers de trendlijn naar boven zal breken. Dit is vooralsnog onwaarschijnlijk, aangezien een descending triangle meestal bearish is.

XRP ten opzichte van bitcoin hoeft niks te zeggen over de euro- of dollarprijs, maar het kan wel een indicatie geven of het een betere investering zal zijn tegenover bitcoin – iets wat ik niet verwacht op korte termijn.

Leave a Reply