blog

Oekraïense overheidsinstantie betrapt op minen van bitcoin

By 17 november 2019No Comments

Vrijdag heeft Ukrzaliznytsya, een staatsbedrijf voor spoorvervoer in Oekraïne, aangekondigd dat de spoorwegeenheid Lviv illegaal bitcoins heeft gemined. De eenheid heeft oneigenlijk elektriciteit gebruikt van het staatsbedrijf. Ze hebben meer dan honderd mining apparaten aangesloten om bitcoins te minen.

Honderd apparaten

Naar verluidt is de door de staat betaalde mining farm (een verzameling miners) ontdekt door de beveiligingsafdeling van Ukrzaliznytsia en door plaatselijke aanklagers. Ze troffen een gebouw vol apparatuur aan:

100 mining apparaten gevonden in Oekraïne

Misgelopen elektriciteitskosten in 2019 geschat op 37.000 euro

Het bericht werd voor het eerst gedeeld op de officiële website van de Oekrainse overheid. In dit bericht staat ook dat de geschatte hoeveelheid energieverliezen dit jaar neerkomt op 37.000 euro. Aangezien de uitgifte en circulatie van crypto’s op Oekraïens grondgebied verboden is, zijn er ook strafprocedures gestart voor de zaak. Ukrzaliznytsya zegt dat zij alle informatie over de overtreding naar de  nationale politie hebben gestuurd.

Crypto minen niet verboden, maar ook niet helemaal legaal

Het minen van cryptocurrency is niet volledig gereguleerd in Oekraïne, maar de industrie wordt wel onderworpen aan een aantal verschillende onderzoeken. In augustus 2019 heeft de veiligheidsdienst van Oekraïne medewerkers van elektriciteitscentrales gearresteerd omdat er illegaal gemined werd in een lokale kerncentrale. Ook zijn leden van de politie in Oekraïne naar verluidt betrapt tijdens het minen van cryptocurrency op het werk.

Maar er is ook positief nieuws. Er is officieel aangekondigd dat de Oekraïense autoriteiten in gesprek gaan met exchange Binance. De beurs gaat Oekraïne helpen om wetgeving rondom cryptocurrency op te stellen. Hoewel helpen, dit lijkt eigenlijk meer op lobbywerk, maar dan pro-crypto. Bitcoin is op dit moment niet verboden in het land, maar het bevindt zich zoals in veel andere landen in een grijs gebied. Het heeft zelfs geen officiële status. Er is nog weinig regelgeving en hier wil het land verandering in brengen.

Leave a Reply