blog

Novogratz ziet verband tussen crash Wall Street en bitcoin

By 2 maart 2020No Comments

Vorige week was een van de slechtste koersweken aller tijden voor Wall Street en alle andere aandelenbeurzen wereldwijd. De Dow Jones en de S&P 500 kregen te maken met de snelste correctie in decennia. Ook bitcoin had hier onder te lijden. Investeerder Michael Novogratz ziet een verband.

Slechte week voor alle markten

Vrijwel alle aandelenmarkten kregen in de laatste tien dagen van februari een flinke pak slaag. Sinds 19 februari verloor de S&P 500 ongeveer 12 procent en dat is de snelste correctie in de geschiedenis.

Andere belangrijke aandelenindexen zoals de FTSE 100, NASDAQ 100, Nikkei 225, enzovoort, laten soortgelijke cijfers zijn. De Nasdaq futureprijzen laten vandaag wel een stijging zien. Op het moment ongeveer 1,82 procent.

Dit kan natuurlijk niet los gezien worden van de paniek en de angst rondom de verspreiding van het coronavirus genaamd COVID-19. Daar valt genoeg over te lezen in de kranten en daar gaan we nu ook niet verder op in, behalve dan dat het een wereldwijd probleem begint te worden. Er zijn veel meldingen in Azië, de VS en West-Europa. Daarnaast zijn er in Iran ook veel gevallen gemeld.

Bitcoin volgt enigszins

Een veel getrokken conclusie in cryptoland is dat bitcoin als investeringsmiddel, niet correleert met traditionele financiële markten. Volgens voormalig Wall Street hedgefondsbeheerder en bitcoin bull Mike Novogratz is dit deze keer niet het geval.

Hij denkt dat bitcoin in waarde daalt omdat veel beleggers hun hefboom hebben gesloten om wat winst te boeken te midden van de opmerkelijke marktcrisis. Ofwel, veel beleggers willen liquide middelen hebben om in te kunnen stappen als de aandelenkoers echt laag staat. Wellicht valt zo ook te verklaren waarom de goudprijs vorige week daalde.

Bitcoin daalde inderdaad ook in dezelfde periode sterk. Sinds 19 februari verloor BTC ongeveer 1000 euro aan waarde. Een uitgebreidere analyse van afgelopen week vind je in onze analyse of de bodem nu bereikt is.

Leave a Reply