blog

Nieuw-Zeeland, Tsjechië en Zuid-Afrika voelen hete adem van bitcoin

By 18 augustus 2020No Comments

De meeste crypto investeerders zijn bekend met websites waarop de meest waardevolle coins vermeld staan. Denk aan CoinGecko of het door Binance overgenomen Coinmarketcap. Cryptocurrency’s worden gerangschikt op basis van totale marktwaarde: het aantal munten in omloop vermenigvuldigd met de huidige marktwaarde van één muntje. Maar hier is een interessante variant op, namelijk fiatmarketcap.

Waarde in bitcoin

Alle fiduciaire valuta worden op fiatmarketcap gerangschikt naar de waarde in bitcoin. Zo staat de Chinese yuan bovenaan, deze is 1,177 sats waard, terwijl er 212,550,000,000,000 CNY in omloop zijn. Dit betekent dat de yuan 2,501,715,888 bitcoins waard zijn. Grappig is dat er bij max supply (maximaal aantal munten) unlimited staat.

Bitcoin staat op de 35e plek, wat betekent dat er maar 34 fiatvaluta’s een hogere marketcap hebben dan bitcoin.

Bitcoin zit Nieuw-Zeeland, Tsjechië en Zuid-Afrika op de hielen. Het scheelt maar 50.000 bitcoin voordat het bitcoinnetwerk meer waard is dan de Nieuw-Zeelandse dollar. De top 10 landen bestaat uit landen die je hier ook zou verwachten, namelijk China, de VS, Europa, Japan enzovoorts.

Tel je de waarde van alle fiatvaluta en bitcoin bij elkaar op, dan maakt bitcoin hier maar 0,21% van uit. Dit wordt de bitcoin dominantie genoemd, ook al is dit niet echt een dominant cijfer.

Geldvoorraad van Nederland

En Nederland? Als we ons land willen terugvinden, dan moeten we niet kijken naar de Eurozone, maar naar de geldhoeveelheid in Nederland. Dit kan je meten aan de hand van een onderverdeling van de geldvoorraad. De verschillende soorten geld in de geldhoeveelheid worden over het algemeen geclassificeerd als Ms, zoals M0, M1, M2 en M3, volgens het type en de grootte. Niet alle classificaties worden algemeen gebruikt en elk land kan verschillende classificaties gebruiken. De geldhoeveelheid weerspiegelt de verschillende soorten liquiditeit die elk type geld in de economie heeft. Het is onderverdeeld in verschillende categorieën van liquiditeit of bestedingsvermogen.

M0 en M1 worden bijvoorbeeld ook klein geld genoemd, dit bevat munten en bankbiljetten die in omloop zijn en andere geldsoorten die gemakkelijk in contanten kunnen worden omgezet. M2 bevat M1 en daarnaast kortlopende termijndeposito’s bij banken en bepaalde geldmarktfondsen. M3 bevat M2 maar ook langlopende deposito’s. Maar onthoud dat deze definitie per land kan verschillen. De Amerikaanse centrale bank kijkt bijvoorbeeld nooit naar M3.

Op Fiatmarketcap staat Nederland op de 18e plek met een M3 van 96,245,934 bitcoins, er is namelijk 989,927,000,000 euro in omloop.

Leave a Reply