Bitcoin is een gedecentraliseerd systeem dat op dit moment via het internet werkt. Elke gebruiker op het netwerk kan een volledig node worden en zijn eigen versie van de Bitcoin blockchain hebben.
Bouw je eigen versie van de waarheid
Een zogenaamde full node is constant data aan het uitwisselen met andere nodes op het netwerk om altijd in realtime toegang te hebben tot de nieuwste versie van de Bitcoin blockchain. Maar als bitcoingebruiker hoef je natuurlijk niet per se een full node te draaien op je computer. Toch voegt het wel wat toe, want je krijgt pas echt controle over je transacties als je zelf de blockchain kunt updaten.
Er wordt vaak gezegd dat je met bitcoin je eigen bank bent. Sylvian Saurel brengt hier enige nuance in. Hij zegt dat als je geen full node draait, je beperkt bent tot het niveau van een bankfiliaal. Maar door een volledige node te runnen, heb je de leiding over een volledige bank.
‘Dit geeft je echt invloed op het systeem, omdat je op elk moment je eigen versie van de waarheid kunt bouwen.’
Internet sluit je niet zo maar af
Om een full node effectief te laten draaien, heb je altijd verbinding nodig met het internet. Critici van bitcoin zeggen daarom dat je alleen maar het internet hoeft af te sluiten om bitcoin tot nul te reduceren. Saurel is het daar niet mee eens:
‘Het eerste wat ik zeg tegen iedereen die dit zegt, is dat je door het afsluiten van internet geen toegang meer hebt tot het interbancaire SWIFT-betalingsnetwerk. Het traditionele banksysteem zou daardoor buiten gebruik zijn, wat ernstige gevolgen zou hebben. Het lijkt me daarom een illusie om te denken dat je het internet kunt afsluiten alsof je een aan-/uitknop tot je beschikking hebt.’
BitMEX is aan het spacen
Toch nemen bitcoiners het zekere voor het onzekere. Blockstream heeft namelijk een speciaal satellietsysteem om het Bitcoin netwerk te bedienen zonder dat verbinding met het internet nodig is. BitMex, dat bekend staat als een van de meest populaire exchanges, schreef op 14 september dat ze met succes dit satellietsysteem hebben getest waardoor Bitcoin nodes hun werk kunnen doen zonder dat er een internetverbinding nodig is.
In de blogpost schrijft BitMEX dat het satellietsysteem van Blockstream voldoende bandbreedte biedt om de full node het grootste deel van de tijd actief te houden.
‘Dit op satellieten gebaseerde systeem heeft het potentieel om de censuurbestendigheidskenmerken van het Bitcoin netwerk te verbeteren en zich te verdedigen tegen sommige vormen van eclipsaanvallen. Het bestaan ervan is waarschijnlijk een positieve ontwikkeling.’
BitMEX gebruikte hiervoor de Blockstream Sattelite Pro kit van 899,99 dollar en de Selfsat Flat-Panel Antenna van 299,99 dollar. Best een flink prijskaartje om een node te kunnen blijven draaien als toegang tot het internet niet beschikbaar is.
Blok na blok
Maar dit is wel wat het bitcoin netwerk kan verdedigen tegen allerlei soorten aanvallen. Zelfs een wereldwijde internetstoring kan niet voorkomen dat bitcoin blijft werken om blok na blok aan de revolutie te bouwen.
Dat zie je ook in deze video van Blockstream, waarin gebruikers van over de hele wereld verbinding maken met de satelliet.