blog

Nep bedenker Bitcoin moet 100 miljoen dollar betalen aan nabestaanden overleden zakenpartner

By 7 december 2021No Comments

Craig Wright moet 100 miljoen dollar betalen aan de nabestaanden van Kleiman. Wright staat bekend om zijn gedurfde claim dat hij Satoshi Nakamoto is.

Misleiding eigendom bitcoin

Een rechtbank in Miami heeft het vonnis op 6 december opgetekend, in deze zaak wordt beweerd dat Wright een voormalige medewerker heeft misleid over intellectueel eigendom van bitcoin.

De medewerker, Dave Kleiman, werkte met Wright samen voordat hij in 2013 kwam te overlijden. Zijn vertegenwoordiging claimde dat Wright en Kleiman samen 1,1 miljoen bitcoins hadden gemined. De advocaten voerden aan dat team Kleiman recht had op de helft van deze bitcoins, wat neerkomt op ongeveer 70 miljard dollar.

Fiat en geen bitcoin

Velen hoopten echter op meer. Craig Wright heeft namelijk meerdere malen beweert Satoshi Nakamoto te zijn, de bedenker van bitcoin. Het zou mooi zijn als hij in deze rechtszaak moest aantonen dat hij werkelijk Satoshi zou zijn. Dat kan bijvoorbeeld door hem te dwingen de door Satoshi geminede bitcoin uit te geven.

Wright moet nu dus een enorm bedrag aan fiatgeld betalen, maar dat hoeft niet in bitcoin uitbetaald te worden.

Geen bewijs Satoshi

De zaak is al jaren aan de gang en Wright heeft meerdere keren in de rechtbank onvermoeid verklaard dat hij bitcoin heeft uitgevonden. Als Wright de zaak echt had verloren, had hij moeten bewijzen dat hij toegang heeft tot Satoshi’s bitcoins. Helaas voor degenen die hem het bewijs hadden willen zien, hoeft hij slechts 100 miljoen te betalen aan  Kleiman in verband met een aanklacht wegens onrechtmatig gebruik van fondsen.

Dit zet een punt achter een van de meest gevolgde rechtszaken in de cryptomarkt (samen met die van Ripple).

Genoeg andere opmerkelijke rechtszaken

Het is niet verwonderlijk dat Wright de beslissing aanprijst als een overwinning. Maar hij heeft nog genoeg te doen, aangezien hij verwikkeld is in tal van andere juridische gevechten. Denk bijvoorbeeld aan de claim die hij in juni 202 legde op de fondsen van Mt. Gox. Laatstgenoemde beurs ging in 2014 ten onder.

Wright is ook betrokken bij verschillende andere belachelijke rechtszaken. Hij heeft zelf de ontwikkelaars van bitcoin aangeklaagd om 5 miljard dollar terug te krijgen in wat volgens hem gestolen bitcoin is.

Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA), een non-profit crypto organisatie, heeft een rechtszaak aangespannen tegen Wright nadat hij Bitcoin.org had bedreigd met juridische stappen over auteursrechtclaims met betrekking tot de bitcoin-whitepaper.

Leave a Reply