blog

Moeten banken zich tot bitcoin wenden om relevant te blijven?

By 5 november 2020No Comments

Vandaag werd bekend dat ING bank duizenden banen moet schrappen. Verschillende analisten voorspellen dat banken naar bitcoin en andere cryptocurrency’s zullen kijken als een manier om relevant te blijven in het digitale tijdperk.

Vragen over cryptocurrency

Meltem Demirors is de chief strategy officer van CoinShares en zij was te gast bij de podcast Unchained. In aflevering 197 sprak ze met journaliste Laura Shin over bitcoin en banken. Demirors zei dat ze van verschillende hoge piefen bij banken vragen krijgt over het gebruik van cryptocurrency:

‘We hebben gesproken met banken en vermogensbeheerders die zich afvragen wat ze moeten doen. Is bitcoin misschien een deel van het antwoord op hoe we relevant blijven, hoe we assets under management behouden en daadwerkelijk een product leveren waar onze klanten voor betalen?’

Demirors is er van overtuigd dat het accepteren van crypto zo klaar als een klontje is. ‘Het is geen rocket science.’ Ze noemt het simpele wiskunde dat banken cryptodiensten aan klanten moeten aanbieden om relevant te blijven.

Wat vind je van bitcoin

Lyn Alden, oprichter van Lyn Alden Investment Strategy, zei dat ze soortgelijke gesprekken voerde met banken:

‘Laatst gaf ik een presentatie voor de raad van bestuur van een bank, en bitcoin stond eigenlijk niet eens op het programma. Ik had het net over fiscaal monetair beleid, en een van de eerste dingen die ze vroegen toen ik klaar was, was: wat vind ik van Bitcoin?’

Volgens Alden waren verschillende bankmanagers geïntrigeerd door de investering van MicroStrategy. Dit bedrijft kocht voor een half miljard dollar aan bitcoin en deze investering heeft zich al dubbel en dwars terugbetaald.

Commerciële banken buitenspel zetten

Raoul Pal was te gast bij de podcast What Bitcoin Did. In gesprek met Peter Mccormack zegt ook hij dat banken geen keuze hebben. Pal claimt zelfs dat Centrale Banken en overheden weten dat commerciële banken niet nodig zijn, als de fintech industrie nieuwe oplossingen blijft bouwen. Dit zijn oplossingen die alleen de private sector kan bouwen, en daar kunnen overheden en centrale banken mee samenwerken. Hiermee worden commerciële banken buitenspel gezet.

Leave a Reply