blog

Moeilijkheidsgraad bitcoin vandaag gelijk aan waarde van minimaal 8.000 dollar

By 10 april 2020No Comments

De kronieken van 2020 moeten nog worden geschreven, maar het staat nu al vast dat dit een heel dik boek wordt. Er is veel gebeurd, ook in de wereld van bitcoin. Niet alleen de bitcoinkoers daalde op dramatische wijze (maar herstelt knap!), ook de hashrate zakte snel terug.

Maar het lijkt er op of de miners bitcoin nog niet hebben opgegeven, want net als de koers, is de hashrate bezig aan een herstel. Met hashrate bedoelen we de computerkracht die wordt ingezet door miners om het netwerk te beveiligen.

Briljante zet

De aanpasbaarheid van de moeilijkheidsgraad van het bitcoin netwerk is een briljante zet van Satoshi Nakamoto. Hierdoor worden gemiddeld elke tien minuten nieuwe blokken aan de blockchain toegevoegd, ongeacht hoeveel miners er over een lange periode meedoen. Ongeveer om de twee weken past de moeilijkheidsgraad zich aan naar de hashing power. En dat zorgt er dus ook voor dat er gemiddeld elke tien minuten nieuwe bitcoins bijkomen. Dit betekent dat het aanbod van nieuwe bitcoins voorspelbaar en transparant is.

Op dit moment is de hashingpower net zo hoog als toen bitcoin 8.000 dollar waard was.

Beweeglijk jaar

Als je aan het begin van het jaar de bitcoinkoers voor het laatst bekeek, en gisteren nog eens, dan zou je kunnen concluderen dat de koers niet veel gedaan heeft. Bitcoin begon het jaar op 7.300 dollar en was gisteren ook 7.300 dollar waard.

Maar iedereen die de koers heeft gevolgd weet beter. Na in de eerste anderhalve maand van het jaar gestage groei te hebben gezien, veroorzaakte de paniek op de markten een dramatische daling. De koers ging binnen korte tijd van 10.400 dollar naar 3.800 dollar op sommige beurzen. Het grootste gedeelte van deze daling vond binnen een paar uur halverwege maart plaats.

Miners en investeerders komen terug

De prijsdaling was niet alleen nadelig voor investeerders (of voordelig voor slimme investeerders), miners hadden er ook last van. Zij leven immers bij de gratie van hun verdiensten uit het minen. En als de gevonden bitcoins minder waard zijn, dan wordt het lastig om operationeel te blijven. Je zag dat miners hun machines door de lage prijzen moesten uitzetten, hierdoor daalde de moeilijkheidsgraad ook.

Sinds de enorme prijsdaling keren investeerders terug. De miners blijven niet achter. Alistair Milne van Altana Digital Currency Fund laat dat zien in deze tweet:

Zoals Milne hierboven zegt, is de netwerkmoeilijkheid weer op een niveau dat voor het laatst werd gezien toen de prijzen hoger waren dan 8.000 dollar. Het is duidelijk dat de duik naar 3.800 dollar niet genoeg was om miners permanent uit te schakelen.

Leave a Reply