blog

Moeilijkheid bitcoin stijgt met 15%, bewapen jezelf met deze verzekering

By 17 juni 2020No Comments

De moeilijkheidsgraad om bitcoins te minen is gisteren met 14,95% gestegen. Dat is de grootste stijging sinds 25 januari 2018. Dat mag ook wel, de vorige twee keer daalde de moeilijkheidsgraad met respectievelijk 6 en 9,29 procent.

Een briljante zet van Satoshi

Elke twee weken past de moeilijkheidsgraad zich aan, aan de beschikbare rekenkracht (hashrate) op het bitcoin netwerk. Als de hashrate stijgt dan zorgt het netwerk ervoor dat het moeilijker wordt om te minen. Klinkt allemaal heel technisch, maar waar het op neer komt is dat de bedenker van bitcoin, Satoshi Nakamoto, een systeem heeft bedacht dat zichzelf elke 2016 blokken (ongeveer twee weken) corrigeert. Hierdoor wordt gemiddeld om de  10 minuten een nieuw blok aan de blockchain toegevoegd.

Rekenkracht groeit hard op lange termijn

Hierboven zie je de hashrate, dit wordt weergegeven in geschatte aantal terahashes per seconde dat het bitcoin-netwerk de afgelopen 24 uur uitvoert. De data komt van blockchain.com. Kijk je naar de lange termijn dan is de trend dat de rekenkracht ontzettend hard groeit. Maar kijk je alleen naar dit jaar, dan zie je twee correcties, de eerste is in maart en de tweede eind mei.

Financiële prikkel om bitcoin veilig te houden

Satoshi heeft ervoor gezorgd dat miners een financiële prikkel hebben om hun apparaten aan te slingeren en dus rekenkracht te leveren aan het netwerk. Dit zorgt ervoor dat het netwerk veilig wordt gehouden, zolang er genoeg te verdienen valt. In maart dit jaar zakte de koers omdat de hele wereld in paniek was door het coronavirus en in mei werd de beloning voor miners gehalveerd. Beide gevallen zorgden ervoor dat de financiële prikkel kleiner werd en dat zie je meteen terug in hashrate.

Hieronder een grafiek van btc.com. Elk puntje is een aanpassing van de moeilijkheidsgraad en die volgt de hashrate zoals in de grafiek boven wordt weergegeven. Onthoud dat het netwerk zich achteraf corrigeert om gemiddeld op 10 minuten bloktijd uit te komen.

De laatste drie puntjes zijn:

  1. 16 juni 2020: 14,95% omhoog want gemiddelde bloktijd was 08 minuten en 42 seconden
  2. 4 juni 2020: 9,29% omlaag want gemiddelde bloktijd was 11 minuten en 1 seconde
  3. 20 mei 2020: 6,00% omlaag want gemiddelde bloktijd was 10 minuten en 39 seconden

Satoshi Nakamoto heeft er dus voor gezorgd dat er een financiële prikkel is om te minen en het netwerk te beveiligen. Miners verdienen hier goed aan, ze krijgen een beloning van 6,25 bitcoins per gevonden blok en ontvangen de transactiekosten die gebruikers betalen.

Maar er is nog een manier hoe miners kunnen verdienen aan de hashrate. Correctie, dit geldt niet alleen voor miners maar voor iedereen. In mei was niet alleen de bitcoin halving, maar kwam derivatenbeurs FTX met een nieuwe dienst: je kunt gokken op de moeilijkheidsgraad.

Gokken op moeilijkheidsgraad

FTX noemt dit hashrate futures maar technisch gezien zijn dit geen futures op de hashrate, maar op de moeilijkheidsgraad. Wat is het verschil? Hashrate vertegenwoordigt de rekenkracht bij het verwerken van transactieblokken. Maar op geen enkel moment weten we precies hoeveel miners er actief zijn en met welke machines, dus het cijfer is altijd een schatting afgeleid van de moeilijkheidsgraad en de tijd tussen de blokken.

Dit heeft invloed op de hoeveelheid elektriciteit die een miner moet gebruiken (of investeren). Met deze ‘hashrate futures’ kunnen miners een deel van het risico van hun bedrijfsmodel afdekken (hedgen), net zoals een luchtvaartmaatschappij het risico op stijgende brandstofkosten afdekt.

Inzetten op twee posities

Hashrate futures zijn een relatief nieuw concept en kan van grote invloed zijn op de winstgevendheid en de veerkracht van de miningsector. Minder onzekerheid over de kosten kan een stimulans zijn om meer te investeren in het minen van bitcoin, wat op zijn beurt meer veiligheid naar het netwerk zou kunnen brengen.

Voor een groep die altijd alles op rood zet (bitcoin en mininghardware), kunnen ze met deze ‘hashrate futures’ tegelijkertijd gokken op zwart.

Dat is een deel van de reden waarom FTX deze optie heeft gebouwd, miners willen hun bedrijfsmodel diversificeren. ‘We hebben met een aantal mijnwerkers gesproken en die hebben veel belangstelling gekregen voor deze en aanverwante producten,’ zei Sam Bankman-Fried, de baas van FTX.

Hashrate bewapenen tegen concurrentie

Maar kleven er geen gevaren aan dit soort producten? Het zijn en blijven natuurlijk derivaten. Tyler van CryptoChico legt in zijn laatste video uit dat Chinese miners dit soort derivaten juist gebruiken om de hashrate te bewapenen. Hij zegt dat ze dit kunnen gebruiken om Amerikaanse concurrentie klein te houden.

Als de huidige grote spelers ervoor kiezen om veel miningapparaten uit te zetten, dan daalt de hashrate van het netwerk. Hiermee wordt ook de kans kleiner dat zij een blok mogen toevoegen aan de blockchain en dalen hun inkomsten. Maar met hashrate futures kunnen ze deze inkomstenderving afdekken.

Dit spelletje lijkt op wat er zich afspeelde op de oliemarkt. Russische olieproducenten zorgden voor overproductie waardoor de olieprijs hard omlaag ging. Hierdoor draaiden Amerikaanse bedrijven verlies. De Russen hoopten zo dat de Amerikaanse markt kapot zou gaan (volgens de Westerse media). Uiteindelijk liep dit compleet uit de hand om verschillende redenen, met als resultaat dat de futurescontracten op olie zelfs even negatief geprijsd waren.

Of zo’n scenario zich ook bij bitcoin kan afspelen weten wij niet. Wat we wel kunnen doen is de hashrate en de moeilijkheidsgraad voor je in de gaten houden.

Leave a Reply