blog

Miners hebben vertrouwen in volgende bull-run Bitcoin

By 6 mei 2020No Comments

De koers van bitcoin laat zich niet alleen voorspellen door kopers en verkopers, maar ook door data uit de blockchain. Bitcoin miners hebben namelijk ook invloed op de bitcoin koers. Miners zijn deelnemers aan het netwerk die bitcointransacties verwerken in transactieblokken. Daar krijgen zij een beloning in de vorm van bitcoin voor terug. Wat zij met die bitcoinbeloning doen is cruciaal voor de koers. Verkopen zij veel bitcoin? Dan daalt de prijs harder.

De indicator hieronder, bedacht door fondsenbeheerder Charles Edwards, is hierop gebaseerd. Hij probeert koop- en verkoopmomenten te laten zien door naar het gedrag van miners te kijken.

De onderste grafiek laat twee voortschrijdende gemiddelden zien van de rekenkracht op het bitcoin netwerk. De gekleurde lijn is de gemiddelde beweging van de afgelopen maand, de grijze lijn die van de afgelopen twee maanden. Duikt de gekleurde lijn onder de grijze lijn, dan is er sprake van minercapitulatie.

De koers van bitcoin daalt dan voor langdurige tijd en sommige miners zijn genoodzaakt om hun apparatuur uit te zetten om geen verliezen te draaien. Volgens Edwards is dit juist het moment om de koers in de gaten te houden. Na een tijd krijgen miners namelijk het vertrouwen weer terug, en wordt de apparatuur weer aangeslingerd.

Is dit het moment om bitcoin te kopen?

Het moment wanneer de gekleurde lijn boven de grijze lijn uitstijgt is het belangrijkst. Volgens Edwards is dat hét koopsignaal bij uitstek. En we kunnen hem geen ongelijk geven. De laatste twee keer leidde dit moment tot flinke winsten:

  • Vanaf januari 2019 steeg de koers met 318 procent, tot aan 13.900 dollar (12.834 euro)
  • Vanaf 28 december schoot de prijs met 46 procent omhoog, tot 10.500 dollar (9.695 euro)

De uitbraak van het coronavirus zorgde voor opschudding in de hele wereld. Aandelenindexen en olieprijzen gingen onderuit, en ook bitcoin ontkwam niet aan de malaise. In maart daalde de waarde met 50 procent. Toch is er een lichtpuntje, miners zetten hun apparatuur weer aan en de indicator van Edwards liet op 25 april een koopsignaal zien. Sindsdien is de koers met meer dan 20 procent gestegen!

Dit koopsignaal komt nu perfect uit, de bitcoin block halving is over een week.  Veel investeerders verwachten dat deze gebeurtenis een positieve impact op de koers kan hebben. We kunnen hier uitleggen wat de halving inhoudt, maar dat gaat beter met een video.

Leave a Reply