blogExchanges

Meta (Facebook) lijkt handdoek in de ring te gooien, stablecoin DIEM is te koop

By 26 januari 2022No Comments

Meta (Facebook) verkoopt hun stablecoin Diem. Dit gaat niet om de coin zelf, maar het big tech bedrijf wil van het hele project af. Bloomberg schrijft dat ze het geld willen gebruiken om kapitaal terug te geven aan investeerders, en om de programmeurs van het project elders te vestigen.

Een stille dood

Meta’s Diem stablecoin-project lijkt dus een flop te worden en een stille dood te sterven, aangezien Bloomberg meldt dat het bedrijf probeert zijn activa te verkopen. Dit baseren ze op anonieme bronnen die zeggen dat het plan voor een eigen stablecoin is mislukt, dat komt deels vanwege de zorgen van toezichthouders.

In het artikel staat dus dat assets van het project verkocht worden, zodat investeerders hun kapitaal terug krijgen. Diem is naar verluidt in gesprek met investeringsbankiers over de verkoop van zowel het intellectuele eigendom als het vinden van posities voor de programmeurs in het project.

David Marcus stapte al op

Vanaf november 2021 waren er al geruchten dat de ontwikkeling van Diem de verkeerde kant op gaat. Dat kwam doordat David Marcus, de projectmanager van Diem van toen iedereen het nog Libra noemde, opstapte. Uiteindelijk is hij er eind 2021 mee gestopt.

Vriendelijke verzoeken

De stablecoin heeft een controversiële geschiedenis, werd nauwlettend in de gaten gehouden door regelgevers en voerde een rebranding uit van de oorspronkelijke naam Libra. Uiteindelijk vroegen verschillende Amerikaanse politici het bedrijf om het project stop te zetten. Ook werd vriendelijk verzocht om de ontwikkeling van de bijbehorende wallet Novi stop te zetten.

Ook stekker uit Novi-wallet

Met de Novi-wallet zouden gebruikers via WhatsApp betalingen naar anderen kunnen sturen. Een beetje zoals je een linkje van Tikkie naar vrienden stuurt na een etentje, maar dan ingebouwd in Whatsapp zelf.

Dit trok meteen de aandacht van de Amerikaanse autoriteiten. Financiële waakhonden adviseerden vervolgens dat toezichthouders de Novi-wallet moesten onderzoeken.

Lancering zorgde voor veel spanning

Toen Libra (nu dus Diem) voor het eerst werd aangekondigd, veroorzaakte dit veel rumoer. Zo’n beetje alle centrale banken en wetgevers stonden op hun achterpoten. De laatste groep was van mening dat als zo’n groot bedrijf als Meta een stablecoin zou lanceren, ze te veel macht zou krijgen en dat dit afbreuk zou doen aan het vertrouwen in nationale valuta’s.

Amerikaanse politici richten hun aandacht nu op stablecoins en de komende 12 maanden zou regulering in een of andere vorm moeten komen. Er wordt verwacht dat Biden meer regulering voor cryptocurrency zal invoeren via een uitvoerend bevel, en grote kans dat stablecoins hier ook in worden benoemd.

Start van CBDC’s

Stablecoins worden gezien als een bedreiging voor nationale valuta’s, en regelgevers willen op zijn minst dat ze zich registreren onder de bankwetten als ze gaan functioneren als ‘normale’ valuta’s.

Tegelijkertijd was de potentiële lancering van Libra/Diem, het startsein voor veel overheden om crypto serieus te nemen. Er kwamen strengere regels, maar dit markeerde tegelijkertijd het startsein voor veel centrale banken om CBDC’s te onderzoeken.

Leave a Reply