blog

IMF waarschuwt El Salvador dat ze moeten stoppen met bitcoin

By 26 januari 2022No Comments

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) drong er bij de El Salvadoraanse overheid op aan om bitcoin te ontdoen van zijn status als wettig betaalmiddel. De gebruikelijke argumenten werden weer van stal gehaald: marktintegriteit, financiële stabiliteit en consumentenbescherming.

Bitcoin is groot risico

Het IMF deelde deze waarschuwing gisteren in een verklaring op de website, nadat ze maandag een overleg met El Salvador hadden afgerond. Ondanks het snelle economische herstel na de pandemie, noemde het de status van wettig betaalmiddel van bitcoin nog steeds als een groot risico voor de markt dat ‘voorwaardelijke verplichtingen’ zou kunnen creëren.

Op de website van het IMF valt te lezen:

‘Directeurs benadrukten dat er grote risico’s verbonden zijn aan het gebruik van bitcoin. Ze drongen er bij de autoriteiten op aan om de reikwijdte van de bitcoin-wet te verkleinen door de status van wettig betaalmiddel van bitcoin te verwijderen.’

Er moet volgens het IMF ook meer regelgevend toezicht komen op Chivo, de bitcoin-wallet van El Salvador die is ontworpen om te worden gebruikt voor BTC-transacties.

IMF uit vaker kritiek

Dit is niet de eerste keer dat het IMF afkeurend reageert op de beslissing van El Salvador om bitcoin wettelijk te beschermen als betaalmiddel. In juli zei de organisatie dat het een stap te ver is om van bitcoin een nationale valuta te maken, daarbij verwijzend naar prijsvolatiliteit en een gebrek aan stimulans voor het gebruik ervan.

‘Een crypto-activum zou kunnen aanslaan als bij mensen zonder bankrekening om betalingen te doen, maar niet om waarde op te slaan. Het zou bij ontvangst onmiddellijk worden omgewisseld in echte valuta.’

Lees hier de kritieken van IMF op El Salvador terug van juni, juli, augustus en november.

Gisteren schreven ze ongeveer hetzelfde. Ze erkennen overigens wel dat de Chivo wallet helpt bij het verbeteren van de financiële inclusie, toch zijn ze bezorgd over bitcoin zelf.

Andere ontwikkelingen ook zorgelijk

Bovendien toonde het IMF zich bezorgd over de ‘risico’s’ die verband houden met de door bitcoin ondersteunde obligaties van El Salvador. El Salvador blijft rustig doorbouwen aan hun plannen, ze willen deze obligaties gebruiken om bitcoin te kopen en om te investeren in infrastructuur.

Maar wat moet El Salvador met dit soort waarschuwingen? Ze zijn niet bindend. Niemand is het IMF (of de Wereldbank, of de Bank of International Settlements, of de centrale banken, of andere niet-gekozen supranationale entiteiten iets verschuldigd.

Kom maar met een beter alternatief

Als het IMF wil dat El Salvador bitcoin laat vallen, moeten ze dat doen door een beter product aan te bieden. El Salvador heeft Bitcoin geadopteerd omdat het monetaire systeem dat deze supranationale organisaties hebben geleverd, gewoon niet werkt. Zeker niet voor ontwikkelingslanden.

Zo’n bericht van het IMF kan opgevat worden als een waarschuwing, maar ook als een erkenning van de dreiging van bitcoin. Bitcoin zou zomaar eens de wereld kunnen bevrijden van de hegemonie van fiatgeld.

De president van El Salvador heeft inmiddels gereageerd op het IMF.

Leave a Reply