blog

Meer dan 60% bitcoins staan al jaar stil, net als voor de koersstijging in 2017

By 29 juni 2020No Comments

Volgens gegevens van Glassnode is 61,33 procent van het circulerende aanbod van bitcoin al een jaar niet in beweging geweest. Dit topt net het vorige record van 61,28 procent dat werd gevestigd op 15 januari 2016. De bitcoin koers was toen 362 dollar.

Je zou kunnen stellen… dat het een onbewogen jaar is voor bitcoin.

Herhaling van stappen

De laatste keer dat het er zo’n groot percentage bitcoins zo lang onbewogen bleef, was het startsein voor een heuse koersexplosie met als hoogtepunt 20.000 dollar. Hoewel, misschien is het wel wat overdreven om 19 januari 2016 als startsein te markeren. Het duurde alsnog een jaar vanaf dat moment voordat bitcoin zijn all time high van 1.120 dollar zou overtreffen. Dat zie je in de grafiek hierboven, de prijs is de grijze lijn.

Mocht de geschiedenis zich herhalen, dan kan het nog wel even duren voordat het effect van dit feitje leidt tot een onmiddellijke prijsexplosie.

Door dit soort statistieken is het leuk om ook wat verder in het verleden te kijken. In bitcoins vroege dagen, ging de bitcoin koers met factor 29 omhoog binnen vijf maanden nadat 29,22 procent van alle bitcoins al een jaar stil stonden.

Maar wat betekent het voor de markt dat deze bitcoins zo lang vast staan? Er is in ieder geval minder verkoopdruk op de beurzen. Je ziet vaak dat munten naar exchanges worden verstuurd om te verhandelen of te verkopen wanneer de omloopsnelheid van bitcoin hoog is. Het merendeel van de markt acht de tijd (lees de koers) nog niet rijp om hun bitcoins weg te doen.

Als je echt op zoek bent naar een positief signaal, dan kun je dit koppelen aan het koopgedrag van Grayscale Investments. Zij kopen meer bitcoins dan de miners kunnen produceren en dit zou goed moeten zijn voor de koers van bitcoin.

Toch lijkt er maar weinig te gebeuren met de koers. Sinds mei beweegt bitcoin zich tussen 9.000 en 10.000 dollar. Hieronder zie je de gemiddelde beweeglijkheid van de koers over 30 dagen, het gemiddelde van de afgelopen 30 dagen is 2,18 procent en van de afgelopen 60 dagen is 3,14 procent.

Leave a Reply