blog

Meer dan 1 miljard dollar aan Bitcoin verpakt op Ethereum, +900% in twee maanden

By 8 oktober 2020No Comments

De waarde van alle wrapped bitcoin (WBTC) samen is nu hoger dan 1 miljard dollar. Dat is een toename van 900 procent ten opzichte van twee maanden geleden. Wrapped bitcoin zijn bitcoins die ‘verpakt’ zijn op de Ethereum blockchain. Deze bitcoins kunnen investeerders inzetten om te gebruiken in DeFi-protocollen.

Wat is wrapped bitcoin?

Veel technische termen in de eerste alinea! Wat kan je nu eigenlijk met ‘verpakte’ bitcoin, en wat is DeFi?

DeFi staat voor Decentralized Finance, het is een verzamelbegrip voor decentrale beurzen. Maar ook voor protocollen waar je cryptocurrency’s decentraal kan uitlenen door er vervolgens rente op te verdienen.

De meeste DeFi-protocollen werken met de Ethereum blockchain. Voor degenen die graag hun bitcoin willen inzetten op DeFi bestaat er verpakte bitcoin zoals WBTC. Je kan deze WBTC eigenlijk zien als een stablecoin op Ethereum, maar dan gekoppeld aan de waarde van bitcoin. Elke WBTC is één-op-één gekoppeld aan een echte bitcoin die is vastgezet op de bitcoin blockchain.

Verder heeft een WBTC weinig te maken met een echte bitcoin. Geen enkele andere cryptomunt heeft zo’n hoge totale rekenkracht, de bitcoin blockchain staat dan ook bekend om zijn veiligheid.

Wrapped bitcoin het vijfde grootste protocol

Als je kijkt naar het aantal vastgezette munten in DeFi-protocollen, is WBTC het vijfde grootste project. WBTC staat garant voor bijna tien procent van alle vastgezette tokens in DeFi.

Om je een beeld te geven van hoe snel het ging: in de eerste helft van 2020 groeide de waarde van alle WBTC van 4 miljoen dollar naar 36 miljoen dollar. Dat is al een flinke stijging, maar daarna ging het pas echt hard. Dat zie je terug op de grafiek van DeFi-pulse hieronder.

Niet het enige protocol

Wrapped bitcoin is niet het enige protocol dat bitcoin verpakt op een andere blockchain. Een ander bekend protocol dat bitcoins vastzet is RenVM. Dit protocol heeft al meer dan 300 miljoen dollar aan bitcoin vastgezet op zijn eigen blockchain sinds de lancering eind mei. Dat zie je hieronder op de grafiek van DeFi-pulse. 

De prijs van de bijbehorende REN-munt is in diezelfde periode gestegen met ruim 180 procent, en steeg laatst nog met 14 procent toen duidelijk werd dat cryptobeurs Coinbase de munt toevoegde aan zijn assortiment.

Maar niet alle verpakte bitcoins zijn zo’n succes als WBTC en REN. Na een succesvolle start daalde PieDAO bijvoorbeeld naar minder dan 1 miljoen dollar aan verpakte bitcoins. Ook het tBTC protocol is nog niet van de grond gekomen, na een valse start begon het project twee weken geleden aan een nieuwe lancering.

Leave a Reply