blog

LIVEBLOG: Bitcoin waarde duikt in paar minuten onder 6.000 dollar, verliest minimaal 20%

By 12 maart 2020No Comments

Het gaat nu wel erg snel, in een paar minuten tijd dook de koers met ruim duizend dollar naar beneden, net onder de 6.000 dollar. Om je op de hoogte te houden volgen we de koers en alle belangrijke ontwikkelingen op de voet. Dit artikel wordt constant bijgewerkt.

14:45 – Bitcoin reageert nog weinig op opening aandelenmarkt Amerika

Om 14:30 uur Nederlandse tijd opende de Amerikaanse aandelenmarkt met ruim 7 procent verlies. Dit lijkt voorlopig nog weinig invloed te hebben op de bitcoin koers. Er kan nog van alles gebeuren, blijft 5.275 dollar een ondersteuning?

13:45 – Meerdere redenen mogelijk

We kunnen nog geen directe aanleiding vinden voor deze plotselinge daling. Binnen de cryptowereld kan het zijn dat de scam PlusToken nog steeds bitcoin dumpt op de markt.

Buiten de cryptowereld kan het een optelsom van gebeurtenissen zijn wat onzekerheid opwekt onder investeerders. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het reisverbod van Donald Trump: inwoners van de Europese Unie mogen vanaf aanstaande vrijdag niet meer reizen naar de Verenigde Staten.
  • Circuit breakers: sinds 10:00 uur vanmorgen worden de futuresmarkten in Amerika regelmatig stilgelegd omdat de koersen te hard dalen. Wellicht heeft dit ook zijn weerslag op de koers van cryptocurrency.
  • Het algemene negatieve sentiment sinds het coronavirus is uitgeroepen tot een pandemie.

13:35 – Alle ogen op de 200-weken MA

In de hele historie van bitcoin is de koers nog nooit onder de 200-weken Moving Average gedoken. Deze lijn laat het voortschrijdend gemiddelde zien van de afgelopen 200 weken. In 2015 en 2018 vond de koers precies op deze lijn een belangrijke ondersteuning. Nu opnieuw? Dan mag bitcoin de week niet onder 5.500 dollar (4.900 euro) sluiten.

13:20 – Wat als?

De koers blijft nog goed standhouden, bitcoin is met tien procent in waarde gestegen sinds 12:45. We zoomen flink uit op de grafiek voor wat ongezouten optimisme. Want wat als deze beweging een test is van de dalende trendlijn? Zo’n test heeft in 2015 ook goed uitgepakt.

In 2015 steeg en daalde de koers om de trendlijn op te zoeken. Dat gaf het startschot voor een nieuwe bull market.

12:55 – Koers blijft schommelen rond 6.000 dollar

De grafiek hieronder is per minuut uitgedrukt. De koers blijft schommelen tussen de 5.700 en 6.000 dollar. Een daling van ruim 20% vanaf 10.00 uur vanochtend. En dan te bedenken dat de Amerikaanse aandelenbeurzen ook nog moeten openen, als de handel al doorgaat..

12:45 – RSI Bitcoin is flink oversold

De Relative Strength Index (RSI) is op dit moment oversold. Dat kun je natuurlijk verwachten bij zo’n plotselinge beweging. De RSI is een momentum indicator die een score geeft van 0 t/m 100. Als de score heel laag is dan is bitcoin tegen alle trends in te snel verkocht. RSI vergelijkt de slotkoers van een candle met de slotkoers van de vorige candle.

Is de RSI boven de 70? Dan spreek je van een overbought momentum. Is de RSI onder de 30? dan spreek je van een oversold momentum.

Deze zones zijn interessante niveaus. Vanaf deze zone kunnen grotere koersbewegingen plaats vinden. Het momentum van de prijs neemt namelijk af in deze zones waardoor er een mogelijke ommekeer van de trend kan plaatsvinden.

12:24 – Twee trendlijnen vinden elkaar op de minuut

We kijken nu naar de koers waarbij elke candle 1 minuut voorstelt. Het lijkt of de koers iets stabieler wordt. Twee trendlijnen komen snel samen, we zijn benieuwd of de snelle traders onder ons hier gebruik van kunnen maken.

12:18 – Koers nu op belangrijk punt

Het is voor nu in ieder geval zaak dat de koers dit niveau vast kan houden. De rode zone op de grafiek hieronder is een belangrijke ondersteuning. In 2018 was dit ook een sterke zone, totdat de koers er in november met geweld erdoorheen brak. Dus als bitcoin deze prijs vast kan houden is dat positief.

12:16 – Minuutgrafiek toont wilde koers

Hieronder zie je de minuutgrafiek van bitcoin. Tot 11:30 leek er nog niets aan de hand. De koers daalde, maar in een relatief rustig tempo. Vanaf half twaalf ging het echter wel erg snel.

Leave a Reply