De Litecoin Foundation heeft de code voor het MimbleWimble Extension Block (MWEB) voltooid, die de schaalbaarheid en privacy van de cryptocurrency zal verbeteren.
Code is compleet
Na meer dan een jaar van ontwikkeling is MWEB nu ‘code compleet’, aldus hoofdprogrammeur van Litecoin David Burkett. Hij voegde eraan toe dat de code nu klaar is voor formele audits door andere programmeurs. Dit proces kan echter enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de correcties.
Eenmaal voltooid, wordt de code opgenomen in de belangrijkste codebase van Litecoin. Vervolgens is het klaar om uitgerold te worden in de software voor node-operators en miners. Het is aan de community om te beslissen hoe snel MWEB wordt geactiveerd, voegde de aankondiging eraan toe.
Litecoin’s #MWEB is now “Code Complete” read the update at: https://t.co/FKAfQIlUnb #Litecoin #Litecoin10
— Litecoin Foundation (@LTCFoundation) March 16, 2021
Wat brengt MimbleWimble?
De MimbleWimble Extension Block-upgrade zal de belangrijkste functies verbeteren die Litecoin mist: fungibiliteit en privacy. Het MimbleWimble-testnet werd in oktober 2020 gelanceerd en de code is de afgelopen vijf maanden getest.
Het protocol, genoemd naar een fictieve Harry Potter-spreuk, maakt gebruik van vertrouwelijke transacties. Hiermee kunnen afzenders het aantal te verzenden munten versleutelen met behulp van ‘verblindende factoren’ terwijl ook de adressen worden verdoezeld. Dit verbetert de privacy van de blockchain en verbetert tegelijkertijd de schaalbaarheid.
Onderling uitwisselbaar
Litecoin-oprichter Charlie Lee heeft zich de afgelopen jaren gericht op fungibiliteit, schaalbaarheid en privacy. Hij beschouwt dit als een belangrijke fase in de evolutie van LTC.
Fungibility is the only property of sound money that is missing from Bitcoin & Litecoin. Now that the scaling debate is behind us, the next battleground will be on fungibility and privacy.
I am now focused on making Litecoin more fungible by adding Confidential Transactions. 🚀
— Charlie Lee [LTC⚡] (@SatoshiLite) January 28, 2019
Fungibility betekent dat bepaalde items onderling uitwisselbaar kunnen zijn. Hetzelfde geldt niet voor cryptocurrency’s, aangezien historische transacties allemaal op de blockchain worden vastgelegd. Het geld dat voor snode activiteiten wordt gebruikt, kan dus op de een of andere manier worden aangetast. Dus stel dat er een hack plaatsvindt bij een grote beurs, dan kunnen alle gestolen Litecoins op de zwarte lijst gezet worden. Andere beurzen kunnen deze coins dan weigeren.
MimbleWimble lost dit op door extensieblokken te gebruiken. Dit zijn onderling verbonden aangrenzende chains die naast de hoofd blockchain van Litecoin lopen. Het is een optionele functie voor gebruikers die extra privacy en fungibiliteit willen voor hun transacties.