blog

Leren over bitcoin en cryptocurrency verplichte kost op scholen China

By 21 mei 2020No Comments

Mooi toch, op school leren over cryptocurrency’s? Leerlingen van het Chinese hoger onderwijs krijgen nu een nieuw lesboek over cryptocurrency’s voorgeschoteld. Ok niet iedereen, maar alle studenten die klaar worden gestoomd tot een ambtenarenleven in dienst van de Chinese Communistische Partij.

Een trio boeken

Volgens een lokaal nieuwsbericht van 19 mei over blockchain, publiceerde de Partijschool van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China het boek als onderdeel van een boekenreeks over ontwrichtende technologieën. Eerdere vermeldingen in de serie zijn onder andere Een dialoog met partijleiders over AI en Een dialoog met de partijleiders over de blockchain.

Het doel van de boekenserie is om een bron te bieden voor partijfunctionarissen en het grote publiek om te leren over opkomende nieuwe technologische trends. Chinese centrale bankdirecteuren, commerciële bankdirecteuren en regelgevers waren uitgenodigd om de proloog te schrijven voor het net gepubliceerde boek over crypto.

Van de oorsprong van het geld tot de geboorte van bitcoin

Het boek begint met de geschiedenis en de oorsprong van fiatvaluta, daarna geeft het een overzicht van het huidige creditvalutasysteem en de keerzijde ervan. Dit leidt tot een gedeelte over de cryptobeweging en de geboorte van bitcoin.

Het boek gaat verder met het verkennen van de aard en de toekomst van digitale valuta en legt in detail uit wat crypto-transacties en ICO’s zijn. Het bespreekt en analyseert reguleringskwesties rond deze nieuwe ontwikkelingen.

Verschillende valuta

Een heel hoofdstuk van het boek is gewijd aan de Centrale Bank Digitale Valuta’s (CBDC’s). Het legt de strategie achter de digitale Yuan uit en de impact die het zou kunnen hebben op het huidige betalingsverkeer.

Ook is er een volledig, vergelijkende analyse van CBDC’s, Facebook Libra en stablecoins in het boek opgenomen.

Het waarschuwt voor de risico’s van natie soevereine crypto valuta’s, zoals Libra, die de monetaire soevereiniteit van landen zonder goede infrastructuur van de financiële markt kunnen doen laten wankelen. Het stelt tegenmaatregelen voor om deze trends aan te pakken.

Zoals wij eerder schreven, heeft de Bank of China op verschillende plaatsen proefprojecten uitgevoerd met hun CBDC. Toch is de Chinese centrale bank niet dol op cryptotrading. Jarenlang was dat zelfs verboden in China. Maar we scharen dit daarom onder voortschrijdend inzicht: Binance is weer toegelaten in China.

Leave a Reply