blog

Lagarde van Europese Centrale Bank noemt bitcoin zeer speculatief en wil dat BTC gereguleerd wordt

By 13 januari 2021No Comments

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, vindt bitcoin maar grappig. Ze zei dat bitcoin “zeer speculatief” is en gereguleerd moet worden.

Bitcoin is funny business

Lagarde sprak vandaag op de conferentie van Reuters Next en ze zei dat bitcoin ‘funny business’ is en heeft bijgedragen aan een aantal interessante en totaal verwerpelijke witwasactiviteiten.

Gezamenlijke aanpak

‘Er moet regelgeving zijn en dit moet worden toegepast en overeengekomen’, zei Lagarde tijdens de digitale conferentie. ‘Als er een omheen gedanst kan worden, dan zal er gedanst worden. Dus ik denk dat wereldwijde samenwerking en multilaterale actie absoluut nodig is, of het nu wordt geïnitieerd door de G-7, of zelfs door de G-20 groter wordt opgepakt. En de FATF is overduidelijk een organisatie die in dat opzicht heeft doorgepakt.’

Daarnaast zei ze ook dat er een digitale euro komt, Lagarde hoopt binnen vijf jaar.

Liever stablecoins dan bitcoin

Christine Lagarde is sinds november 2019 de president van de Europese Centrale Bank, ze volgde hiermee Mario Draghi op. Tussen 2011 en 2019 was ze directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarvoor was ze van 2007 tot 2011 de Franse minister van Economische Financiën.

Tijdens een van haar allereerste persconferenties voor de ECB, was ze al negatief over bitcoin. ‘Mijn persoonlijke overtuiging is dat, gezien de ontwikkelingen, niet zozeer bitcoin, maar in de stablecoin projecten potentie zit.’

Digitale Centrale Bank Valuta

Toen Lagarde bij de ECB begon, was het geen verrassing dat ze naar digitale valuta zou kijken. In 2018, een jaar voor haar benoeming, vertelde Lagarde op een conferentie in Singapore: ‘Ik denk dat we de mogelijkheid moeten overwegen om digitale valuta uit te geven.’ Hiermee doelt ze op een CBDC, een munt van de ECB.

Eenmaal bij de ECB zei Lagarde in december 2019 dat ze een werkgroep van de ECB voor een digitale valuta in het leven had geroepen. Ze wilt namelijk dat Europa voorop loopt.

Leave a Reply