Tijd voor een update over Ethereum. Het netwerk lijkt steeds meer de richting op te gaan van een volwassen gedecentraliseerde financiële industrie nu bijna een kwart van alle ethers vast zit in smart contracts.
Geschiedenisles over DAO
Even stapje opzij, iedereen die zich al langer verdiept in cryptocurrency, kan zich de DAO-hack vast nog wel herinneren. Zo niet: halverwege 2016 was er een smart contract waar veel ethers in waren vastgezet. Dit contract werd uitgebuit (exploited in het Engels) waardoor er veel ethers gestolen konden worden.
Een deel van de Ethereum gemeenschap vond dat de blockchain teruggedraaid moest worden zodat de munten hersteld konden worden. Maar een andere groep was het hier totaal niet mee eens en riepen: ‘code is code en die is heilig.’ Het meningsverschil tussen deze twee groepen zorgde voor een hard fork, de blockchain splitste zich op in Ethereum en Ethereum Classic. Laatstgenoemde munt vertegenwoordigt ‘code is heilig’.
DAO staat voor decentrale autonome organisatie en dat is een organisatie die wordt gerund door de regels gecodeerd in smart contracts. Een DAO is dus zo sterk als de geschreven code.
Net zoveel als in 2016
Anthony Sassano van ethhub zegt dat de hoeveelheid ether die is nu vastgezet is in smart contracts vergelijkbaar is met die tijdens het DAO-evenement medio 2016. ‘De hoeveelheid ETH in slimme contracten ligt nu op een vergelijkbaar niveau als tijdens het DAO-evenement (ongeveer 23% van alle ETH).’
This chart is absolutely incredible.
The amount of ETH in smart contracts is now at a similar level to what it was during The DAO event (around 23% of all ETH).
In June of 2016, that was ~$230 million worth of ETH.
Today, it is ~$63 billion worth of ETH. pic.twitter.com/DGpeKvL3Hm
— Anthony Sassano Ξ 🦇🔊 (@sassal0x) June 13, 2021
Hij voegde eraan toe dat het destijds 230 miljoen dollar waard was, de toenmalige Ethereum koers was 13 dollar. Tegenwoordig is dat bedrag maar liefst 63 miljard USD waard.
De grafiek toont de eerste piek in 2016 toen de ethers de DAO binnenstroomde. Sassano zei ook dat er meer dan een miljoen ethers vastzitten in het Binance Smart Chain-brugcontract.
Beacon Chain is grootste contract
Veel van die ethers zijn vastgezet in het Beacon Chain-depositocontract. Volgens de ETH 2.0 Launchpad zijn er momenteel 5,42 miljoen ETH ingezet op de blockchain.
Tegen de huidige prijzen wordt dit geschat op ongeveer 13,5 miljard dollar. Het vertegenwoordigt ook 4,65% van het totale aanbod en ongeveer een kwart van alle ETH die is vergrendeld in alle smart contracts op DeFi-platformen.
Vastzetten doe je niet voor niets, daar krijg je een beloning voor. Maar hoe meer gebruikers hun ethers vastzetten, des te lager de beloning wordt. Momenteel krijg je via het Beacon Chain-depositocontract 6,7%. Je moet minimaal 32 ethers vastzetten om mee te mogen doen. Tegen 6,7% krijg je meer dan 2 ethers uitgekeerd per jaar.
Het netwerk heeft 165.000 actieve nodes, een cijfer dat sinds begin 2021 met 250% is gestegen.