blogExchanges

Kunstwerken Andy Warhol aangeboden als NFT bij Christie’s, betaal met Ethereum

By 24 mei 2021No Comments

Veilinghuis Christie’s veilinghuis zal vijf kunstwerken van Andy Warhol verkopen als niet-vervangbare tokens (NFT), waarvan de opbrengst naar The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts gaat.

Vijf digitale werken van de kunstenaar gemaakt in de jaren tachtig, die werden gevonden op floppy disks, zullen op 24 mei worden verkocht. De Amiga-kunstwerken bevatten onder andere twee zelfportretten.

Geld voor stichting

Het geld dat met de verkoop wordt opgehaald, gaat naar The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, een filantropische stichting zonder winstoogmerk die in 1987 door Warhol is opgericht. Elk werk begint met een initiële prijs van 10.000 dollar, die kan worden gekocht met fiat of Ethereum.

Vooruitziende blik Warhol

Michael Dayton Hermann, directeur licenties, marketing en verkoop van The Andy Warhol Foundation, zei dat de verkoop het profetische genie van Warhol weerspiegelde:

‘Warhols experimentele digitale kunstwerken zijn alweer een treffend voorbeeld van hoe het profetische 20e-eeuwse genie een blauwdruk voor de 21e eeuw blijft vormen.’

Simpel tekenprogramma

Volgens Christie’s creëerde Warhol het kunstwerk met behulp van ProPaint, een tekenprogramma. Hij kreeg in 1985 een personal computer van Commodore International. Christie’s haalt keer op keer de krantenkoppen vanwege de toenemende interesse in NFT’s. Het meest bekende is de veiling van de NFT van kunstenaar Beeple, deze leverde maar liefst 69 miljoen dollar op.

Christie’s is niet het enige kunstveilinghuis dat zich richt op de verkoop van NFT’s. Sotheby’s kondigde ook aan dat het digitale kunst van de anonieme kunstenaar Pak zou verkopen, dit is tevens de eerste keer is dat het wereldwijd bekende veilinghuis zich met NFT’s bezighoudt.

Beroemdheden cashen met NFT’s

De komst van beroemde veilinghuizen en beroemdheden in de cryptowereld van NFT’s heeft bijgedragen tot een enorme golf van interesse in de activa. Het publiek heeft NFT’s gekocht van beroemdheden als Eminem en Grimes. Investeerder Kevin O’Leary, die bekend staat als terughoudend over cryptocurrency’s, is ook optimistisch over de NFT-markt.

De populariteit komt ook tot uiting in de hoeveelheid geld die voor sommige NFT-werken wordt betaald. Kunstenaar Itzel Yard zag dat haar Dreaming at Dusk voor 500 ether (destijds ongeveer 200 miljoen dollar) werd verkocht, waardoor ze de best verkopende vrouwelijke artiest ooit is.

Leave a Reply