blogExchanges

Kredietbeoordelaar S&P Global is extreem pessimistisch over Coinbase

By 12 januari 2023No Comments

Het vertrouwen in de schuldpapieren van Coinbase is hard geraakt door de recente ontslagronde van het beursplatform. De kredietbeoordelaar S&P Global besloot daarna namelijk om de beoordeling van de obligaties van Coinbase naar beneden bij te stellen. Daardoor zakte de beoordeling van de schuldpapieren van “het investeren waard” naar “speculatief.”

Wat betekent dit?

Bedrijfsobligaties, waar het in dit geval over gaat, zijn leningen die Coinbase heeft uitstaan in de markt. Middels een obligatie haalt een bedrijf kapitaal op in de markt en daar hangt vervolgens een rente aan. Kredietbeoordelaars als S&P Global bekijken vervolgens die obligaties en beoordelen op basis van de financiële gezondheid van de uitgevende bedrijven in hoeverre deze veilig zijn.

In het geval van Coinbase is S&P Global nu van mening dat de schuldpapieren vooral enorm veel risico met zich meedragen. Het gaat in die beoordeling zelfs zo ver door te stellen dat het speculatieve investeringen zijn. Dit betekent dat investeerders door het kopen van de schuldpapieren een grote gok nemen. 

S&P Global geeft daarmee aan dat zij de kans meer dan aanwezig achten dat Coinbase zijn schulden niet kan afbetalen. Wat dat betreft is het geen verrassing dat de aandelen van Coinbase over het afgelopen jaar ruim 80 procent van hun koerswaarde verloren. Sinds de beursnotering in 2021 is het vooral bergafwaarts gegaan voor Coinbase.

Wat is de uitleg?

De uitleg van S&P Global voor de beslissing om de obligaties van Coinbase een tik te geven is duidelijk. “De handelsvolumes zijn significant gedaald en er bestaat een grote kans dat wetgevers, als gevolg van de problemen bij onder andere FTX, op korte termijn met strenge regels komen voor de industrie,” zo staat er in de verklaring van S&P Global. Aan de andere kant kun je beargumenteren dat die strenge wetgeving juist goed is voor de industrie en in het verlengde daarvan goed voor Coinbase.

Strengere regels betekenen mogelijk dat het grote publiek weer vertrouwen krijgt in de industrie. Dat vertrouwen is nu weg, omdat partijen als FTX juist door een gebrek aan duidelijkheid omtrent wet- en regelgeving hun gang konden gaan.

“Wij verwachten dat de winstgevendheid van Coinbase in 2023 onder druk blijft staan, ondanks de pogingen om de operationele kosten te drukken,” aldus S&P Global. Eerder deze week kondigde Coinbase nog plannen aan om het personeelsbestand met 950 man in te korten.

Niet iedereen is bearish

Overigens is niet iedereen bearish over de toekomst van Coinbase. Sterker nog, de echte gelovigen gebruiken de koersdip van het aandeel vooral om extra aandelen bij te kopen. Denk bijvoorbeeld aan het Ark Invest van Cathie Wood, dat op dinsdag 33.756 aandelen en op woensdag 74.792 aandelen op de kop tikte. De twee aankopen telden bij elkaar op tot een bedrag van ongeveer 4,75 miljoen dollar.

Wood staat erom bekend enorm bullish te zijn over Coinbase. Over de afgelopen maand alleen al kocht ze met haar Ark Invest in 12 losse transacties aandelen van Coinbase. In totaal bezit Ark Invest nu 8,596 miljoen aandelen van Coinbase, ter waarde van ongeveer 376 miljoen dollar.

De aankopen van het Ark Invest van Cathie Wood dragen bij aan het herstel van Coinbase. Over de afgelopen vijf dagen steeg het aandeel namelijk met ruim 25 procent en zet het net als Bitcoin de weg omhoog weer langzaam in.

Leave a Reply