blog

Bitcoin analyse: overal waar je kijkt is weerstand

By 12 januari 2023No Comments

De komende dagen zijn cruciaal voor Bitcoin. Op dit moment test de grootste cryptomunt namelijk drie belangrijke weerstanden. Deze zijn niet bepaald van klein formaat. Je zou zeggen dat het onmogelijk is voor Bitcoin om hier doorheen te breken. 

Toch hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn. Vandaag worden de inflatiecijfers van de Verenigde Staten bekend gemaakt, en dit kan zeker een rol gaan spelen in de trend van Bitcoin. Komt de inflatie lager uit dan verwacht, dan heeft dit vaak een positief effect op de koers. Andersom is dit uiteraard ook het geval …

De twee weerstanden

In de analyse van vandaag bespreken we allereerst de belangrijke weerstandslijnen. De koers is de afgelopen dagen gestegen en wordt momenteel verhandeld boven de 18.000 dollar. De vorige keer dat Bitcoin boven de 18.000 dollar schoot, was dit slechts van korte duur. Na het testen van de horizontale rode lijn schoot de koers al snel weer 1.500 dollar lager. 

BTC/USD 1D

Een aantal weken van zijwaartse beweging volgde. We zagen echter al snel dat Bitcoin langzaam maar zeker toch weer naar boven bewoog. Bitcoin is weer boven de 18.000 dollar en dat is zeker een positief teken. Toch moeten we wel oppassen: de koers is namelijk op een kruispunt. Twee grote weerstanden staan klaar om de koers weer terug naar beneden te werpen. 

Allereerst de horizontale weerstandslijn. Dit is een prijsniveau waar bitcoin meer dan 100 dagen grote ondersteuning van heeft ondervonden. Helaas zakte de koers begin november toch door dit level heen, wat zorgde voor een nieuw dieptepunt rond de 15.500 dollar. Sinds dat moment is dit prijsniveau een sterke weerstand. 

Naast dit level zien we in de grafiek hierboven ook een diagonale rode lijn. Ook dit is geen malse weerstand gebleken. Tweemaal heeft de koers een poging gedaan om boven deze lijn uit te komen. Dit was echter niet succesvol. Vandaag heeft Bitcoin deze lijn opnieuw getest. Nu maar hopen dat het gezegde ‘drie maal is scheepsrecht’ zal gelden. 

We hebben twee grote weerstanden besproken. Maar helaas zijn we nog niet klaar. Er is namelijk precies rond de 18.000 dollar ook een belangrijke indicator. Een indicator die ons ook niet echt een optimistisch beeld geeft. 

De derde weerstand

Een indicator waar Bitcoin geen makkelijke aan zal hebben, is de 300 Week SMA. Dit is een indicator die de afgelopen 300 weekkoersen van Bitcoin bij elkaar optelt en het gemiddelde neemt. Hierdoor ontstaat een lijn. 

BTC/USD 1W

Dit is een belangrijke lijn in de geschiedenis van Bitcoin. Tijdens de Covid-crash heeft de koers op deze indicator een bodem gevormd. Midden 2022, toen de grootste cryptomunt opnieuw deze lijn raakte, had ik eerlijk gezegd verwacht dat de ondersteuning die deze lijn met zich meebrengt sterk genoeg zou blijken. Dit bleek echter niet het geval te zijn. De koers schoot onder de indicator en is er sinds dat moment niet meer boven geweest. 

Welke conclusie kunnen we trekken?

Deze drie weerstanden rond hetzelfde prijsniveau zijn van groot belang. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is voor Bitcoin om hier doorheen te schieten. Laat ik benadrukken dat alles mogelijk is in cryptoland. Toch moeten we wel oppassen. Een grote afwijzing van deze weerstanden kan namelijk leiden tot een veel grotere neerwaartse trend.

Leave a Reply